Hoe toeval van Schmidt een toptrainer maakte

Hoe toeval van Schmidt een toptrainer maakte
3 min

PSV is altijd onderwerp van gesprek. In PSV in the Picture lees je externe berichten over spelers, speelsters, de club en de supporters.

Toeval en geluk maakten Schmidt trainer
Op De Correspondent verscheen dit weekend een lezenswaardig stuk over aanstaand Hoofdcoach Roger Schmidt. Daarin beschrijft journalist Michiel de Hoog een aantal studies over geluk en kunde: ‘Succesvolle mensen schrijven hun succes doorgaans aan zichzelf toe. En wie minder presteert, geeft juist de omstandigheden de schuld. Zo niet Roger Schmidt, de nieuwe trainer van PSV, die ronduit erkent dat hij zijn onverwachte succes te danken heeft aan geluk en toeval. En juist dát maakt hem zo’n goede trainer’, schrijft De Hoog.

Eén van die toevalligheden is de opstart van de carrière van Schmidt. ‘Op een lentedag in 2003 was de toen 36-jarige Schmidt, als speler van SC Paderborn, met twee vrienden aan het kijken bij een wedstrijd van het naburige Delbrücker SC.Hun commentaar op de wedstrijd werd opgevangen door Heinz Austerschmidt, de inmiddels 85-jarige oprichter van een grote bakkerij  met zijn naam, en tevens hoofdsponsor en voorzitter van Delbrücker SC. ‘De manier waarop hij [Schmidt, MdH] sprak over het spel, helder, zonder clichés, dat maakte indruk op me’, zegt Austerschmidt over de telefoon. Wat Schmidt precies zei, dat weet Austerschmidt niet meer. ‘Maar hij legde kraakhelder uit wat er gebeurde. Ik dacht: die man MOET IK HEBBEN. Als trainer.’

Helpt PSV voetbal met toeschouwers mogelijk te maken?
Dankzij een baanbrekend armbandje zijn evenementen tijdens de coronaperiode versneld weer massaal toegankelijk. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad, naar aanleiding van een bericht van een groep technologiebedrijven. Ze wonnen een Europese aanbesteding en willen er volgens het ED in augustus in het Philips Stadion mee testen. Dat zou moeten gebeuren tijdens een oefenduel, aldus de krant.

‘PSV steeds Eindhovenser’
Commercieel Directeur Frans Janssen streefde twee jaar geleden al naar een grotere rol voor PSV in de regio. Volgens het Eindhovens Dagblad blijkt dat, met de introductie van het nieuwe PSV-shirt en de realisatie van de PSV Eindhoven City Store in het centrum van de stad. ‘PSV wordt met shirt en shop nóg meer PSV Eindhoven’, kopte de krant na de introductie van het nieuwe PUMA-tricot.

Finalejubileum voor Van de Kerkhof
Het is komende dinsdag precies 46 jaar geleden dat René van de Kerkhof zijn eerste van twee WK-finales speelde. PSV-watcher Rik Elfrink zocht daarom contact met hem en hoorde dat die prestatie nog altijd deuren voor hem opent. “Ik kreeg vorig jaar op vakantie nog een mooie cabrio van een autoverhuurder”, aldus Van de Kerkhof.  

Een beeld uit de WK-finale van 1978, de tweede die Van de Kerkhof speelde Een beeld uit de WK-finale van 1978, de tweede die Van de Kerkhof speelde