Hoe PSV FUNdament succes bij PSV O13 bracht

Hoe PSV FUNdament succes bij PSV O13 bracht
4 min

Wie goed tussen de hogere bomen van PSV, Jong PSV en de prestatieteams van de PSV Jeugdopleiding doorkijkt, ziet de prestaties van één PSV-team opvallen. PSV onder 13 mag zich op dit moment het best O13-team van Nederland noemen. Redelijk uniek voor PSV-begrippen, waaraan weldoordacht beleid vooraf gaat.

De laatste O13-lichting die zo goed presteerde? Stan van Bijsterveldt, coördinator Jeugdscouting & FUNdament weet het direct. “De 99-lichting”, zegt hij zonder twijfel. “Met jongens als Cody Gakpo, Jordan Teze en Armando Obispo.” Maar verder? Zo vaak presteert PSV onder 13 niet zo goed als het dit seizoen doet. Het team staat fier bovenaan in de Eredivisie O13. Slechts tweemaal leed het puntverlies en het scoorde tientallen keren vaker dan de concurrerende Eredivisie-jeugd. “Voor PSV begrippen is het redelijk uniek wat er dit seizoen gebeurt.”

PSV FUNdament
Toeval is het allesbehalve. De huidige lichting is de eerste die is gevormd met enkel spelers die PSV FUNdament doorliepen. Dat behoeft misschien enige uitleg. PSV FUNdament werd zes jaar geleden opgezet door toenmalig Hoofd Jeugdopleiding Art Langeler en PSV O13-trainer Bastiaan Riemersma, inmiddels Hoofd Jeugdopleiding van Willem II. Het programma laat zich het beste omschrijven als een vooropleiding tot jeugdspeler van PSV. Op verschillende locaties in Zuid- en Oost-Nederland worden talentvolle voetballertjes tussen de 8 en 12 jaar in eigen omgeving geconfronteerd met alle facetten van jeugdvoetbal bij een profclub.

Het is een ontdekkingsreis voor kind (en ouders) waarbij het kind leert of profvoetballer worden bij hem past. De kinderen worden geconfronteerd met wisselingen, tegenslagen en leren hiermee om te gaan. Daarnaast ervaren zij de speelstijl en methodes die PSV in de jeugdopleiding hanteert. De spelers zijn ook daadwerkelijk  lid van de club PSV en zij die in de jaren de grootste potentie tonen en beschikken over de motivatie die topsport vergt, stromen door naar PSV O13. De kinderen die daar nu in spelen, zijn de eerste die allemaal het FUNdament – ieder op zijn eigen locatie – doorlopen hebben.

Beleid
“Je kunt het niet los van elkaar zien”, zegt Van Bijsterveldt gevraagd of de reden achter het succes te maken heeft met beleid of toch vooral individueel talent. “Het grote voordeel is dat deze jongens een langere opleiding hebben gehad. PSV heeft vier jaar lang om te trainen en te beoordelen of het jongens zijn die een carrière als profvoetballer kunnen nastreven. In het verleden moest de club jaarlijks beoordelen. Het is ontzettend lastig om op jonge leeftijd te voorspellen of iemand een profcarrière aankan.”

Dat is nu niet per se anders benadrukt Van Bijsterveldt. “Er is niemand die kan voorspellen of een 12-jarige het eerste elftal haalt. Maar je kunt naarmate jeugdspelers ouder zijn wel een betere inschatting maken van hun potentie. Zowel fysiek als mentaal.” Een voorbeeld bij laatstgenoemde? “Vroeger werden jongens in de FUNdament-leeftijd met de auto door heel Nederland opgehaald en werd hun kleding op de club gewassen”, zegt Van Bijsterveldt. “Er werd, met andere woorden, veel voor je gedaan. Met FUNdament moet je meer zelf doen. Je moet je plek op PSV Campus De Herdgang als het ware verdienen. Aan de andere kant betekent dat ook voetballen in je eigen omgeving, minder tijd doorbrengen in de auto en meer om bijvoorbeeld met je vriendjes te kunnen spelen.”

Trots
 Afgezien van het beleidstechnische is PSV vooral trots dat het O13-team het eerst half jaar zo sterk presteert. “Zij bewijzen dat ze op dit moment de beste spelers van hun lichting zijn”, geeft Van Bijsterveldt aan. “Dat ze allemaal talent hebben staat buiten kijf. Het is uniek wat wij met z’n allen hier voor elkaar krijgen. Het voetbal is helemaal in onze lijn, door onze trainers van jongs af aan opgezet”, aldus de coördinator. “Dat zie je nergens anders op deze manier.”

“Ik merk dat steeds meer clubs vragen hoe wij dit doen”, vult hij aan. “Dat is een compliment. Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat deze manier van opleiden uiteindelijk een middel is om zoveel mogelijk goede spelers bij het eerste elftal te kunnen krijgen. Dát is het uiteindelijke doel.”