Herinneringen aan Romário de Souza Faria

4 min

Romário is terug in Eindhoven. Daarom een terugblik op één van de meeste legendarische duels van PSV ooit, met een hoofdrol voor de man wiens naam nog altijd bewondering wekt.

'Romário wordt dit zijn derde? Wordt dit zijn derde?'

Dertig jaar geleden trad landskampioen PSV in de tweede ronde van het Europa Cup I-toernooi aan tegen het Roemeense Steaua Boekarest. Voor de ogen van 28.000 toeschouwers zette PSV op 1 november 1989 de Roemeense topclub met 5-1 opzij. Voor velen een van de mooiste wedstrijden die PSV ooit speelde. De absolute ster van die avond: Romário, spelend op ‘zwarte parels’.

Hiddink
Drie dagen voor PSV - Steaua Boekarest komt Romário te laat voor de bespreking voor de wedstrijd tegen FC Twente. Coach Guus Hiddink stuurt de Braziliaan weg. Het gaat slechts om enkele seconden, biecht Hiddink later op, maar de trainer is onverbiddelijk. Een dag na de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen de Tukkers gaat de selectie van PSV in trainingskamp voor het duel tegen Steaua. Romário is er natuurlijk bij. PSV moet een ongelukkige 1-0 achterstand, opgelopen in de heenwedstrijd in Roemenië, goed maken. De meest lastige stand als het gaat om een Europa Cup-ontmoeting over twee wedstrijden. Romário en Hiddink wisselen in die dagen geen woord met elkaar. Wel ziet de Braziliaan een door Hiddink geschreven opstelling op het wedstrijdbord in de kleedkamer hangen. Romário spits, staat erop.

‘O Baixinho’
Tegen de Roemenen kent PSV de slechtst denkbare start. In de zeventiende minuut kopt Marius Lacatus, die in het eerste duel ook al scoorde, Steaua Boekarest op een 1-0 voorsprong. Vier minuten later brengt Juul Ellerman PSV met een vrije trap enigszins terug in de wedstrijd. Toch komt PSV pas in de tweede helft echt los. Onder aanvoering van ‘O Baixinho’, Het Kleintje op z’n Portugees.

In de 47e minuut kopt de 1.69 meter ‘lange’ Romário een voorzet van Lerby binnen. Twee minuten later is het weer de Braziliaan die doel treft. De spits pikt een hoge bal verzonden vanuit de PSV-defensie op, omspeelt doelman Silviu Lung en schuift tussen twee verdedigers in uiterst beheerst binnen. Het Philips Stadion ontploft, constateert verslaggever Evert ten Napel zittend op de tribune. “Hier is een onvoorstelbare Europacupsfeer, in dit stadion in Eindhoven.” En nadat Ellerman PSV met een sublieme stiftbal op 4-1 heeft gezet, volgt vier minuten voor tijd het hoogtepunt.

Dé goal
Halverwege de helft van Steaua begint Romário aan een solo. Eén voor één vallen de Roemenen om. Eerst Stefan Iovan, dan Nicolae Ungureanu en tot slot doelman Lung. De ene schijntrap is nog onnavolgbaarder dan de ander. Een leeg doel is wat voor de voeten van ‘O Baixinho’ overblijft: 5-1. Een wereldgoal, stamelt Ten Napel, “Iovan wordt als een kleuter weggespeeld en moet u dan eens letten op de bewegingen van Romário. Ungureanu gaat eraan, dan wordt Lung het bos ingestuurd en schopt Romário PSV naar de kwartfinale.” Kort voor tijd krijgt de spits een publiekswissel van Hiddink. Na afloop steekt hij zijn duim op naar de coach waarna hij met een veelzeggende knipoog en lach de vrede met Hiddink tekent.

Perla Nera
Romário speelt in die tijd op zwarte schoenen van het merk Lotto. Perla Nera is het model. Vrij vertaald ‘Zwarte Parel’ en met die Italiaanse parels betovert de Braziliaan in de herfst van 1989 Eindhoven. Dat zou hij tot de zomer van 1993 blijven doen. De spits komt tot 127 doelpunten in 143 wedstrijden. De meeste van die goals maakt hij op zijn zwarte Lotto’s. Eén paar had lange tijd een speciaal plaatsje in het PSV Museum. Voor een levensgrote foto van Romário, gemaakt tijdens de wedstrijd tegen de Roemenen, was in de vloer een plek gereserveerd voor de Perla Nera’s van misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende voetballer in het rood-wit ooit.