Halfjaaroverzicht PSV in de media

Halfjaaroverzicht PSV in de media
6 min
PSV1

Op zoek naar een overzicht met de leukste, opvallendste en meest ontroerende verhalen over PSV, geschreven door externe media? In dit halfjaaroverzicht belichten wij het belangrijkste nieuws uit de eerste seizoenshelft.

Bruma herpakt zich
Een volgepakt Philips Stadion zag Bruma in de eerste maand van het seizoen meerder keren schitteren. In augustus werd de Portugees, inmiddels goed voor vijf doelpunten in de Eredivisie  Eredivisie-speler van de Maand. Namens PSV was Bruma die maand verantwoordelijk voor de meeste schoten (10) en de meeste gecreëerde kansen (8). Slechts één speler was bij meer kansen in de Eredivisie betrokken dan Bruma (Dusan Tadić 19 en Bruma 18), één speler voltooide meer dribbels (Noni Madueke 8 en Bruma 7) en géén enkele PSV'er gaf meer passes op de helft van de tegenstander dan de Portugees (84).

Zahavi topscorer allertijden van Israël
Eran Zahavi raakte in november geblesseerd, maar was in de eerste maanden van het seizoen vaak belangrijk voor PSV. In Israel heeft Zahavi inmiddels een legendarische status bereikt. Met 33 doelpunten werd hij all-time topscorer van zijn land. De 34-jarige spits staat op een gedeelde eerste plek met Mordechai Shpigler. Shpigler behaalde dit aantal tussen 1963 en 1977. Zahavi maakte zijn 33e doelpunt tegen Moldavië in de voorrondes voor het WK 2022 in Qatar.

Malen scoort eerste doelpunt Borussia Dortmund
De overstap van Donyell Malen naar Borussia Dortmund was de grootste uitgaande transfer van PSV deze zomer. Malen had wat tijd nodig om zijn draai te vinden, maar de topschutter van PSV afgelopen seizoen maakte eind november zijn eerste doelpunt voor de Duitse Bundesliga. Eerder dit seizoen maakte hij namens Borussia Dortmund ook al zijn eerste doelpunt in de Champions League. Zijn trainer, Marco Rose, is te spreken over Malens ontwikkeling. “Hij was zeer actief met en zonder bal. Hij heeft veel in de wedstrijd geïnvesteerd en uiteindelijk heeft hij zichzelf daarmee in de situatie gebracht om te scoren. Dat is het belangrijkste. Hij heeft niet afgewacht, maar heeft hier zelf voor gewerkt.”

Analyse: ‘Vertessen en PSV hebben elkaar veel te bieden’
Het vertrek van Malen bood Yorbe Vertessen nog meer kansen. De Belgische aanvaller zette vorig seizoen de stap naar het eerste elftal en is zijn belofte dit seizoen aan het inlossen. “Vertessen oogt buiten de lijnen soms nog wat bedeesd en bescheiden, terwijl hij met zijn snelheid, dribbels en geestdrift wapens in huis heeft waar menig topspeler in de Eredivisie jaloers op zal zijn”, schrijft clubwatcher Rik Elfrink eind oktober in het Eindhovens Dagblad over de ontwikkeling van het PSV-talent. “Het jongetje dat in de opleiding van PSV al indruk maakte, is de afgelopen periode snel man geworden. Als Vertessen de kop erbij houdt en zich rustig kan doorontwikkelen, hebben hij en PSV elkaar inderdaad nog veel te bieden.” Inmiddels is Vertessen clubtopscorer in de Eredivisie.

 ‘Sangaré heeft alles wat een moderne middenvelder nodig heeft'
Ook de ontwikkeling van Ibrahim Sangaré kreeg afgelopen halfjaar veel aandacht. “Sangaré is uitgegroeid tot één van de beste spelers van PSV”, schrifjt journalist Guus Peters in de Volkskrant. De sportredacteur analyseert het spel van de Ivoriaan. “Meer en meer is Sangaré de speler op wiens brede schouders de ploeg van Roger Schmidt rust. Tegen Vitesse (2-0-winst in november) zette hij PSV met een fraai afstandsschot op voorsprong. Het was alweer zijn vierde doelpunt dit seizoen (drie in de Eredivisie, één in de Europa League). Ter vergelijking: vorig seizoen scoorde hij één keer in alle competities. Sangaré is dit seizoen dominant zonder én met de bal. Met zijn imposante gestalte heerst hij op het middenveld.”  In november werd Sangaré uitgeroepen tot Speler van de Maand.

‘Geen middenvelder van PSV heeft zoveel goede lange passes als Guti'
Pieter Zwart, hoofdredacteur van Voetbal International is juist te spreken over de prestaties van Sangaré-compagnon Érick Gutiérrez. “Door de komst van Davy Pröpper en Marco van Ginkel leek de situatie van Gutiérrez uitzichtloos. Tot Guti tegen AS Monaco door kwetsuren bij concurrenten plots een herkansing kreeg en die met beide handen aangreep. Hij bleek niet alleen een rustpunt in balbezit, maar droeg ook defensief veel bij. De sierlijke spelmaker heeft geleerd. “Geen middenvelder van PSV geeft zoveel goede lange passes als Gutiérrez (3,68). Die actieradius is precies wat Schmidt op de plaats naast Sangaré nodig had.”

'Mauro Júnior op linksback verrassend goed'
In de ‘De Willy & René podcast’ van Omroep Brabant laten Willy en René van de Kerkhof weten dat ze erg verrast zijn door de ontwikkeling van Mauro Júnior.  “Ik vind hem op de positie als linksback geweldig spelen. Hij heeft goede intercepties en kan snel mee opkomen”, zegt Willy. René is het hiermee eens. “Hij heeft op die positie, mede dankzij zijn goede conditie, veel meer ruimte waardoor hij veel beter zijn kwaliteiten kan tonen.” Willy haakt daar nog op in: “Met zo’n type verdediger, heb je toch ook weer extra aanvalskracht. Ik vond het een goede zet van Roger Schmidt om hem op linksback te plaatsten.”

Jong PSV in ontwikkeling: ‘Ploeg gaat steeds beter voetballen
Tot slot Jong PSV. Die ploeg ruikt inmiddels aan het linkerrijtje van de Keuken Kampioen Divisie. In het Eindhovens Dagblad schrijft Rik Elfrink over de ontwikkeling van het team. “Ruud Van Nistelrooy krijgt Jong PSV steeds beter aan het voetballen. Het team oogde fit en gretig in de wedstrijd tegen MVV. Ondanks een serie blessures staan (net als bij PSV 1) vervangers op die het niveau aan blijken te kunnen.” Een aantal spelers blinken extra uit. “Het hoofddoel van Jong PSV is het opleiden van spelers voor de A-selectie en deze week maakte Jeremy Antonisse zijn debuut in Europees verband. Ook middenvelder Ismael Saibari ging meerdere keren mee met de A-selectie. De middenvelder is dit seizoen een van de belangrijkste pionnen in het elftal van Van Nistelrooy.”

PSV1
club