Gert Bals doelman mét pet

Artikel
Gert Bals doelman mét pet

Aftellend naar het jubileum verschijnt elke dag in het Eindhovens Dagblad een portret van een bijzondere PSV’er. Vandaag: Gert Bals. Lees hier zijn portret in de ‘Eregalerij’ van PSV. Als je de papieren krant scant met Layar komt de foto tot leven via een clip van PSV TV, die je uiteraard hier op PSV.nl ook kunt bekijken.

Gert Bals, doelman van PSV in het kampioensjaar 1963. Gert Bals, doelman van PSV in het kampioensjaar 1963.

 

<font color="#ff0000"><b>Doelman Pim Bekkering komt van ’t Gooi en ziet daar een jonge veelbelovende doelman die in verschillende nationale jeugdploegen zijn klasse heeft laten zien. Hij tipt zijn eigen club PSV. Een mooi staaltje scouting brengt Gert Bals naar Eindhoven.</b></font color>

Bals staat vaak in het doel met een pet op zijn hoofd. Ook als er geen laagstaande zon is, heeft Bals vaak zijn pet op. Bals is geen showman, hij staat in het doel om ballen tegen te houden. Collega doelmannen die rare fratsen uithalen, hebben eerst een fout gemaakt, is de mening van Bals. En die moeten ze daarna herstellen.

<b>Kampioen 1963</b>
Bij PSV wordt Bals tweemaal tweede en hij keept in het kampioenselftal van 1963. In dat jaar haalt PSV de titel met drie punten voorsprong op Ajax. Met een doelsaldo van 67-38 (zeventien maal winst, acht maal gelijk, vijf maal verlies) is dat wel wat minder overtuigend dan in andere titeljaren.

<iframe width="468" height="263" src="//www.youtube.com/embed/JbEUTb6zaz0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Naar Ajax

Niet veel spelers vertrekken van PSV naar Ajax. Gert Bals treedt in het voetspoor van Piet van der Kuil, want na vier succesvolle jaren bij PSV wordt hij opgemerkt door Ajax-trainer Rinus Michels. Na Bals wordt deze gang nog gemaakt door Peter Hoekstra, Ismail Aisatti en André Ooijer. Andersom komt vaker voor, onder anderen door Ronald Koeman en Gerald Vanenburg.

Paspoort
Geboortedatum 18 oktober 1936
Geboorteplaats Utrecht
Nationaliteit Nederlandse
Positie Doelman
Bij PSV van 1961 tot en met 1965
Aantal competitiedoelpunten 120
Aantal competitiedoelpunten 0

Bekijk ook