Feiten en weetjes van AZ - PSV

Artikel
Feiten en weetjes van AZ - PSV

PSV speelt vrijdagavond om 20.00 uur in Alkmaar de uitwedstrijd tegen AZ. In dit artikel een overzicht van de statistieken, feiten en weetjes van dit duel.

Lastige uitwedstrijd
AZ is in Alkmaar een geduchte tegenstander voor PSV gebleken. In totaal werd deze wedstrijd 36 keer gespeeld. PSV won er veertien, AZ dertien en negen keer eindigde het duel onbeslist. Vorig seizoen pakte AZ de drie punten. De 2-1 nederlaag van PSV kwam tot stand via goals van Nick Viergever en Aron Jóhannsson. Memphis had voor rust nog de 1-1 gemaakt. Op 20 april 2013 won PSV voor het laatst in de Kaasstad. Mark van Bommel, Dries Mertens en Jeremain Lens zetten PSV op 0-3. Vlak voor het einde scoorde Jóhannsson de 1-3.

Andrés Guardado hier in de thuiswedstrijd tegen AZ eerder dit seizoen | © Pics United Andrés Guardado hier in de thuiswedstrijd tegen AZ eerder dit seizoen | © Pics United

PSV zonder sterkhouders
Eerder dit seizoen boekte PSV een ruime overwinning op AZ. In het Philips Stadion werd het op 18 oktober 3-0. Voor rust was de wedstrijd al beslist door doelpunten van Luciano Narsingh en Adam Maher (2). PSV miste in die wedstrijd een aantal sterkhouders. Memphis en Georginio Wijnaldum waren geblesseerd en Jeffrey Bruma geschorst. Bovendien moest hoofdcoach Phillip Cocu vanaf de tribune toekijken. Hij werd in het duel met Excelsior naar de tribune gestuurd. Nicolas Isimat-Mirin maakte in de thuiswedstrijd tegen AZ zijn debuut voor PSV.

Rustige transferperiode
AZ heeft deze winter geen nieuwe spelers aan de selectie toegevoegd. Het team van hoofdcoach John van den Brom zag enkel spelers vertrekken. Voormalig PSV’er Dirk Marcellis vertrok naar NAC Breda en Rosheuvel naar SC Cambuur. Lewis, Babalj en Gyasi werden verhuurd aan achtereenvolgens FC Dordrecht, PEC Zwolle en Roda JC.

Adam Maher is één van de twee PSV'ers in de selectie met een verleden bij AZ | © Pics United Adam Maher is één van de twee PSV'ers in de selectie met een verleden bij AZ | © Pics United

AZ-verleden
Bij PSV zitten momenteel twee spelers in de selectie met een AZ-verleden. Adam Maher speelde van 2010 tot 2013 bij AZ en doorliep daarvoor de hele jeugdopleiding. De momenteel nog geblesseerde Stijn Schaars speelde nog veel langer bij de Alkmaarders. In 2005 werd hij overgenomen van Vitesse en kwam hij zes seizoenen uit voor AZ. Daar won hij in 2009 het landskampioenschap onder toenmalig hoofdcoach Louis van Gaal.

Bekijk ook

TOP 10 GOALS | Alex

Video

PSV TV | Uitzending 29 mei 2020

Video