Feiten en cijfers over PSV - Ajax

Feiten en cijfers over PSV - Ajax
3 min

PSV speelt zondagmiddag om 16.45 uur de topper tegen Ajax in het Philips Stadion. Het gat tussen de nummers één en twee van de Eredivisie bedraagt veertien punten. In dit artikel een overzicht van de feiten en cijfers van het duel.

Knappe zege in Amsterdam
In augustus speelden PSV en Ajax ook al tegen elkaar, destijds in de Amsterdam ArenA. Anwar El Ghazi bracht Ajax nog op voorsprong voor de rust, maar na de pauze rechtte PSV de rug. Memphis, Georginio Wijnaldum en Florian Jozefzoon bepaalden de eindstand op 1-3 en zorgden zo voor een verdiende overwinning. Het was de eerste zege van PSV bij Ajax sinds januari 2008. In dat jaar werd PSV voor het laatst kampioen. Als de ploeg van hoofdcoach Phillip Cocu vanmiddag weet te winnen, dan is het voor het eerst sinds het seizoen 2004-2005 dat PSV twee keer van Ajax weet te winnen in één seizoen.

Eerder dit seizoen won PSV de uitwedstrijd bij Ajax met 1-3 | © Pics United Eerder dit seizoen won PSV de uitwedstrijd bij Ajax met 1-3 | © Pics United

Uitstekende doelcijfers
In de laatste zes thuiswedstrijden tegen Ajax kwam PSV twintig keer tot scoren. Dat is een gemiddelde van ruim drie doelpunten per wedstrijd. Ajax trof in die zes wedstrijden tien keer doel, gemiddeld net geen twee goals per duel. Van de laatste 36 ontmoetingen in het Philips Stadion verloor PSV er maar vier en won het 25 keer, met de doelcijfers 81 voor en 49 tegen. PSV is nog één treffer verwijderd van doelpunt nummer 200 tegen Ajax in alle ontmoetingen. Eén van die vier overwinningen van Ajax was twee seizoenen geleden, Ajax zegevierde met 2-3 door doelpunten van Kolbeinn Sigthórsson, Christian Eriksen en Derk Boerrigter. Jeremain Lens had PSV nog twee keer op gelijke hoogte gebracht.

PSV vergroot de voorsprong
Ajax stond in de winterstop nog maar vier punten achter op PSV, maar die achterstand is in de laatste zeven wedstrijden flink opgelopen. PSV won al die wedstrijden en is nu al zeventien duels ongeslagen. De ploeg van Ajax-hoofdcoach Frank de Boer pakte maar elf punten en zag daardoor het gat met PSV oplopen tot veertien punten. Toch draait Ajax in deze voetbaljaargang nauwelijks minder dan vorig seizoen. Na 24 speelrondes stond Ajax op 51 punten, één meer dan het aantal van nu. Met 71 punten werd het team van De Boer uiteindelijk kampioen. Het was de vierde titel op rij voor Ajax, de vijfde lijkt nu cijfermatig ver weg door het grote puntenverschil met PSV.

Phillip Cocu en Frank de Boer hebben in het verleden veel samen gedaan | © Pics United Phillip Cocu en Frank de Boer hebben in het verleden veel samen gedaan | © Pics United

Cocu en De Boer
Hoofdcoaches Phillip Cocu en Frank de Boer hebben in het verleden veel samen gedaan. Van 1999 tot 2003 speelden ze samen bij FC Barcelona en na het EK van 2008 werden ze allebei assistent-bondscoach bij Bert van Marwijk. Ook in Oranje voetbalden de twee regelmatig in hetzelfde elftal. Op het EK 2004 speelden ze voor het laatst met elkaar. In de kwartfinale tegen Zweden werd De Boer na 36 minuten gewisseld en miste Cocu één van de strafschoppen. Nederland ging na de penaltyserie (5-4) uiteindelijk toch door. Als spelers stonden Cocu en De Boer veertien keer tegenover elkaar. De Boer won zes keer, Cocu drie keer en vijf maal eindigde een wedstrijd onbeslist. Cocu maakte in de onderlinge duels drie doelpunten, twee meer dan De Boer.