FC Groningen sterk in eigen huis

FC Groningen sterk in eigen huis
2 min

Met negen overwinningen, evenveel nederlagen en zeven gelijke spelen bezet FC Groningen negen speelronden voor het einde van de competitie de tiende plaats. Zeven van die negen zeges behaalde de ploeg van trainer Erwin van de Looi in eigen huis. Op de ‘thuisranglijst’ staat Groningen dan ook vijfde, wat betekent dat PSV zaterdagavond een allesbehalve makkelijke klus wacht.

Thuisploeg
Het contrast tussen thuis- en uitwedstrijden is bij geen enkele eredivisieploeg zo groot als bij FC Groningen. Van de dertien wedstrijden die PSV’s tegenstander van dit weekend buitenshuis speelde, won het er slechts twee en in totaal behaalde het buiten Groningen maar tien punten. Daarmee staat FC Groningen op een vijftiende plaats van de ‘uitranglijst’. Thuis doet de ploeg van Van de Looi het een stuk beter, getuige de al eerder genoemde statistieken. Voordeel voor PSV is dat de Groningers niet aan de sterkste fase van het seizoen bezig zijn. De voorgaande drie duels gingen namelijk verloren. Sinds de winterstop won het bovendien pas twee wedstrijden (uit bij PEC Zwolle en thuis tegen SC Cambuur).

Simon Tibbling, sterkhouder van Groningen | © Pics United Simon Tibbling, sterkhouder van Groningen | © Pics United

Tibbling
Eén van de spelers die FC Groningen tegen PSV bij de hand moet nemen is Simon Tibbling. De talentvolle middenvelder werd vorig seizoen als eerste winteraankoop gepresenteerd en kende weinig aanpassingsproblemen. De Zweed speelde vorig seizoen nog zeventien eredivisieduels en miste er dit seizoen nog niet een. De in Stockholm geboren Tibbling speelde in de jeugd bij Grödinge SK en IF Brommapojkarna en maakte zijn debuut in de Allvenskan, het hoogste niveau in Zweden, voor Djurgårdens. Daar kwam hij in drie seizoenen tot 73 wedstrijden waarin hij drie keer wist te scoren. Tibbling doorliep daarnaast de Nationale jeugdselecties en is nu dus een van de steunpilaren van de FC Groningen.