FAN of the Match Twan voelde zich ‘op een positieve manier speciaal’

FAN of the Match Twan voelde zich ‘op een positieve manier speciaal’
3 min

De PSV Foundation roept in samenwerking met FC Robinstijn sinds 1998 elke thuiswedstrijd van PSV een FAN of the Match uit. Door het coronavirus is dat tijdens de eerste helft van het seizoen 2020-2021 niet mogelijk. Een uitgelezen kans om met een FAN of the Match uit het verleden terug te blikken. Deze week: de negenjarige Twan van Liempt.

Kus
De oma van Twan, Anja van Baren, doet het woord over de bijzondere dag in februari van dit jaar. Tijdens PSV - Willem II was Twan FAN of the Match. Toen Twan anderhalf was, werd hij uit huis geplaatst. Voor zijn pleeggrootouders een reden om hun kleinzoon in het zonnetje te zetten. Het was de tweede keer dat Twan bij een voetbalwedstrijd was en de eerste keer bij PSV. Het maakte grote indruk op hem. Samen met de scheidsrechter liep hij, met de bal in de handen, het veld op. Anja herinnert zich dat leidsman Allard Lindhout Twan vertelde dat hij de bal moest kussen, in de hoop dat het geluk zou brengen. PSV - Willem II: 3-0. De eerste overwinning na de winterstop voor de club. Staat getekend.

Herinneringen
“De foto spreekt boekdelen. Zijn wens is echt uitgekomen”, vertelt Anja. “Uiteten in het stadion, een rondleiding, mee het veld op met de wedstrijdbal. Dat is zo overweldigend geweest voor Twan.” Twan kan niet kiezen wat zijn mooiste herinnering aan 8 februari 2020 was. Toch was het wel heel speciaal toen hij zijn naam zag op het scorebord voor de wedstrijd, tegelijk met dat zijn naam door de stadionspeaker galmde. Het tenue dat Twan heeft gekregen van PSV Foundation draagt hij inmiddels wekelijks op de velden van RKSV Nuenen.

Keuze gemaakt
Opa en oma van Baren hebben zelf weinig met voetbal. Twan twijfelde ook lang tussen meerdere sporten. Na de FAN of the Match-ervaring wist hij het zeker: hij wilde voetballen. Sinds dit seizoen is hij aangesloten bij de amateurclub uit Nuenen. Zonder verwachting nam Anja haar kleinzoon mee naar de vereniging en totaal verrast zag ze dat Twan aardig wat gevoel voor de bal heeft. Zelf heeft hij het enorm naar zijn zin in zijn eerste maand bij RKSV Nuenen. Zijn opa en oma zich ook gaan verdiepen in het voetbal? “Wij weten sinds februari de namen van alle PSV-spelers.”

Speciaal
Naast dat de dag voor het leven in het geheugen staat gegrift, hangt Twans slaapkamer ook vol met herinneringen. Foto’s met spelers, een sjaal met handtekeningen en ga zo nog maar even door. Het plakboek met foto’s van deze dag wordt geregeld samen doorgebladerd. “Hij is als een kind zo blij als we het over deze dag hebben”, vertelt Anja. Ze zegt dat Twan op een leeftijd komt dat jongens om hem heen het bijzonder vinden dat hij bij zijn opa en oma woont. Dat is niet per se negatief, “maar deze dag voelde Twan zich op een positieve manier speciaal”, sluit Anja af.

Er is nog altijd een FAN of the Match op afstand. Eén van de PSV'ers neemt iedere thuiswedstrijd een speciaal hiervoor gemaakt robotje mee het veld op wanneer het team het veld oploopt.

Twan met huidig PSV-aanvoerder Dumfries, de foto boven dit artikel geldt ter illustratie Twan met huidig PSV-aanvoerder Dumfries, de foto boven dit artikel geldt ter illustratie