Eindhoven smult van prachtige avond Cocu

Artikel
Eindhoven smult van prachtige avond Cocu

Het Philips Stadion heeft zaterdagavond met volle teugen genoten van het afscheidsfeest van Phillip Cocu, die op grootse wijze nog één keer in actie kwam met zijn vrienden. Bijna 30.000 toeschouwers eerden de voormalig aanvoerder van PSV, die in het middelpunt van de belangstelling stond van een vermakelijk potje voetbal.

Het Philips Stadion heeft zaterdagavond met volle teugen genoten van het afscheidsfeest van Phillip Cocu, die op grootse wijze nog één keer in actie kwam met zijn vrienden. Bijna 30.000 toeschouwers eerden de voormalig aanvoerder van PSV, die in het middelpunt van de belangstelling stond van een vermakelijk potje voetbal.

Het elftal van Team Cocu, met indrukwekkende namen. Het elftal van Team Cocu, met indrukwekkende namen.

Het warme bad van PSV

Het was oprecht smullen in Eindhoven voor iedereen met een rood-wit hart. Phillip Cocu die nog één keer te bewonderen viel op het veld waar hij in april 2007 PSV op het tandvlees naar een vierde kampioenschap op rij schoot. Guus Hiddink als coach van een sterrenensemble met alleen maar mooie namen, het prachtige zomeravondweer, een mooie bijdrage voor het Astma Fonds en een alleszins leuke wedstrijd; voorafgegaan door een uitgebreide spelerspresentatie. Veel van de voetbalvrienden van Cocu zijn al een poosje gestopt, maar een heel aantal ook nog niet of nog maar net. Het was dan ook een meer dan interessant team dat aantrad tegen PSV. Met kerels als Luis Figo, Mark van Bommel, Patrick Kluivert en na rust ook nog Jan Vennegoor of Hesselink, Jefferson Farfán en Edgar Davids werd het veel meer dan een gezapige avond. De klasse, zoals bij een voorzet van Kluivert op Figo die de openingsgoal binnenpoeierde, droop er nog vanaf. En voor het iets oudere PSV-publiek was het genieten om Arthur Numan, Wim Jonk, Chris van der Weerden en Ronald Waterreus weer op het veld te zien; helden van weleer die met groot plezier naar Eindhoven kwamen om Cocu te eren. In het bijzijn van zijn familie, vrienden en de supporters zwaaide hij definitief af als voetballer in het warme bad van PSV.

Eén van de grote sterren, Luís Figo, in duel met Orlando Engelaar. Eén van de grote sterren, Luís Figo, in duel met Orlando Engelaar.

Minutenlang applaus voor Cocu

Doelpunten vielen er natuurlijk ook een boel. De 0-1 van Figo bleef een poos op het bord staan, maar na ruim een half uur tekende Amrabat fraai voor de gelijkmaker. Na rust, waarin beide ploegen ruim doorwisselden, brachten eerst Afellay en daarna Koevermans en Lazovic PSV verder aan de leiding. Het stadion sidderde een kwartier voor tijd van opwinding toen Farfán in het strafschopgebied werd ‘neergehaald’ en arbiter Luinge naar de stip wees. Cocu ontnam zichzelf echter de buitenkans om te scoren door op de paal te knallen. Het was jammer, maar kon de pret niet drukken op het prachtige PSV-feestje. De vrienden van Cocu rouleerden volop – Zenden, Overmars, De Boer, De Jong, zelfs Ooijer en Afellay wisselden nog even van shirtje – en genoten zelf misschien nog wel het meest. Lazovic bepaalde de eindstand op 5-1, maar dat stond vanzelfsprekend volledig in de schaduw van het moment in de 85e minuut. De drie zoons van Cocu hielden het bord met nummer 8 omhoog, waarna een lange, daverende ovatie volgde voor de man van de avond. Aan het applaus kwam geen einde en Cocu moest op de stevige schouders van Stam en Kluivert.

Toespraak Harry van Raaij

Op het veld was microfoon na afloop voor Harry van Raaij, die Cocu bestempelde als een van de beste middenvelders die Europa ooit gekend heeft. Hij kon het niet laten om hem ook ‘een iets mindere strafschopspecialist’ te noemen, wat een grote glimlach op het gezicht van Cocu toverde. “Jij hebt bewezen altijd van meerwaarde te zijn voor PSV”, sprak Van Raaij in een uitgebreide toespraak, waarbij ook zijn vrouw Karin en drie zoons in de middencirkel stonden. “Ik denk dat wij als voetballiefhebber jou allemaal heel dankbaar zijn. Ik ben er ook heel zeker van dat jij, altijd denkend in het belang van het team, een heel groot coach zal worden.” Na een warme knuffel voor Van Raaij richtte een emotionele Cocu zich ook tot het publiek, waarin hij iedereen zeer uitvoerig bedankte. Na een ereronde, nog een ovatie en stapte één van de allergrootste PSV’ers ooit van het veld.

<i>Phillip, zeer hartelijk bedankt voor alles en het ga je goed!</i>

<u>Wedstrijdstatistieken:</u>

<u>Stadion:</u> Philips Stadion, Eindhoven.
<u>Aantal toeschouwers:</u> 26.000.

<u>Doelpunten:</u> (8) Figo 0-1; (32) Amrabat 1-1; (52) Afellay 2-1; (71) Koevermans 3-1; (72) Lazovic 4-1; (82) Lazovic 5-1.
<u>Bijzonderheid:</u> (74) Cocu mist een strafschop.

<u>Opstelling PSV:</u>
Isaksson (46, Cássio Ramos), Salcido, Simons (63, Bakkal), Toivonen (63, Koevermans), Amrabat (55, Lazovic), Pieters, Engelaar, Afellay (76, Méndez), Dzsudzsák (81, Nijland), Ooijer (76, Wuytens), Marcellis.
Wissels: Cássio, Kromkamp, Méndez, Lazovic, Koevermans, Wuytens, Nijland, Zhou, Bakkal, Heerkens en Jonathan.

<u>Opstelling Team Cocu:</u>
Waterreus (55, Zoet), Reiziger (73, Van der Weerden), Stam (60, Faber), F. de Boer (46, Vennegoor of Hesselink), Numan (46, Zenden), Van Bommel (46, Davids), Figo (60, Bergkamp), Cocu (84, Wouters), Kluivert (46, Farfán, (76, Ooijer), Bergkamp (33, Jonk, (81, De Jong)) en Overmars (76, Afellay).

<u>Scheidsrechter:</u> Roelof Luinge.

Bekijk ook