Een gastgezin: hoe maak je de keuze? 

Artikel
Een gastgezin: hoe maak je de keuze? 

“Ik ben erg blij met die keuze”, zegt Renzo Tytens van PSV O14 over de beslissing om bij een gastgezin in te trekken. Diverse jeugdspelers van PSV gingen Tytens al voor. Anderen blijven juist bewust thuis wonen, zoals Kjell Peersman van PSV O15. Wat zijn daarvan de redenen?

“Sinds een halfjaar zit ik in een gastgezin. Ik heb daar expres voor gekozen”, begint de Belgische Tytens. “Het was altijd erg zwaar om op en neer te gaan naar België. Ik maakte lange dagen. Zo stond ik om 05.00 uur in de ochtend op en was ik pas laat weer thuis. ’s Ochtends werden alle Belgen opgehaald met een busje dat ons dan naar Eindhoven bracht. En in de avond ging dat op dezelfde manier”, legt Tytens uit.

Op en neer vanuit België
Kjell Peersman woont juist nog wel in België en gaat elke dag op en neer met dat bewuste busje. “Eerst word ik thuis opgehaald en rijden we naar een verzamelplaats in de buurt van Turnhout. Daar stap ik over in het PSV-busje en dat brengt mij dan naar school of De Herdgang.”

Peersman heeft bewust gekozen om thuis te blijven wonen. “Ik heb er zeker over nagedacht om te verblijven in een gastfamilie. Helemaal omdat ik dit seizoen zestien word. Vanaf die leeftijd kan je een contract krijgen. Dan is het wel belangrijk je rust te pakken natuurlijk. Toch heb ik het goed naar mijn zin bij mijn oma. Samen met mijn zusje woon ik daar. Nog steeds is het daar erg goed. Als ik nu uit huis ga, ben ik bang dat er iets te veel op mij afkomt. Vandaar dat ik nog liever thuis blijf”, verklaart Peersman zijn keuze.  

'Mijn ouders stonden snel achter mijn keuze'
Voor Tytens bood het gastgezin juist een uitkomst. Hij stelde het zelf voor aan zijn ouders. “Aan het einde van het seizoen 2017/2018 had ik voor mijzelf besloten om naar een gastgezin te gaan. Toen vertelde ik het aan mijn ouders. Mijn moeder moest natuurlijk wel even slikken, maar gelukkig stonden ze al snel achter mijn keuze.”

En zo kwam de nog jonge PSV'er bij een familie in Nuenen terecht. Tytens maakte eerst een paar keer kennis alvorens hij definitief introk bij het gastgezin. “In het begin vond ik het wel moeilijk. Je slaapt niet meer in je eigen bed en je bent niet met je ouders. Gelukkig wende het snel en zijn de mensen in het gastgezin lief. Dat maakt het ook makkelijker. Daarnaast zitten er ook kinderen in de familie. Van te voren kon ik daar voor kiezen en dat heb ik gedaan. Je kan dan leuke dingen met hen doen. En ik kan nu ook anderhalf uur langer in bed blijven liggen. Dat is ook heel prettig”, besluit Tytens met een lach op zijn gezicht.

Renzo Tytens in actie met PSV O14 tegen Ajax Renzo Tytens in actie met PSV O14 tegen Ajax

Namens de PSV Jeugdopleiding coördineert Hanneke Paauw het proces wanneer jeugdspelers in gastgezinnen worden geplaatst. Neem voor meer informatie met haar contact op.