Dumfries:`Het hart is goed getest`

Dumfries:`Het hart is goed getest`
4 min

Hij speelde afgelopen weekend een hoofdrol in de wedstrijd tegen FC Utrecht. In de eerste plaats omdat hij de assist gaf op Luuk de Jong waardoor het 2-2 werd. Even later gleed hij uit op het natte veld in de eigen zestienmeter en nam hij Simon Gustafson mee in zijn val. Uiteindelijk kwam er geen penalty. Denzel Dumfries was maandag te gast bij PSV TV.

Tevreden met een punt
Het gesprek begint gelijk met de vraag hoe het met Dumfries gaat. Hij vertelt dat hij in de nacht een aantal dingen heeft moeten verwerken: “Je weet dat Utrecht uit altijd een zware wedstrijd is. In dat opzicht weet je dat je aan de bak kan. Gelukkig hebben we er een punt uitgehaald. Dat is meer dan dat je verliest.”

Door de nederlaag van Ajax zaterdagavond kon PSV drie punten uitlopen. Dat werd er dus maar eentje. Er werd dan ook veel geschreven over gemengde gevoelens. Dumfries had daar echter weinig last van. “Van te voren ga je voor drie punten. Maar rond de 85e minuut overheerst wel de stemming van één punt is ook een punt. Als je kijkt naar de tweede helft ben je wel tevreden met een punt.”

De glijpartij
In het gesprek komt ook de glijpartij van Dumfries uitgebreid naar voren. In Voetbal International heeft Dumfries ooit gezegd dat je hard moet vallen om te leren. Hij begint te lachen als er gevraagd wordt hoe erg dat op de wedstrijd van zondag toepasbaar was. Het enige wat Dumfries zegt is dat hij vol voor de bal ging, maar dat hij gewoon uitgleed.

Wel geeft hij eerlijk toe dat hij Gustafson raakte. “Ik raakte hem, alleen in de val kan ik er niks aan doen.” Als Dumfries zelf de fluit in de mond had, zou hij ook niet gefloten hebben voor een penalty. “Ik had hem niet gegeven. Tuurlijk als je het zo vaak terugkijkt vanuit alle hoeken zie je dat er contact is. Alleen wat de scheidsrechter zei is dat ik niet de intentie had om de tegenstander te raken.”

Toch kreeg scheidsrechter Pol van Boekel het advies vanuit Zeist om de situatie te bekijken op het scherm. Zo gezegd zo gedaan. Vervolgens stonden er diverse PSV spelers achter Van Boekel om duidelijk te maken dat het geen strafschop was. Ook Dumfries deed dat. “Je bent op een neer aan het schreeuwen en schelden. Je bent een beetje uitleg aan het geven dat je er niks aan kan doen. De anderen zeggen juist weer het was wel een strafschop. Dat gaat over en weer”, zegt hij met een lach.

De laatste minuut
Wat verder opvalt is dat PSV vaak in de laatste minuten scoort. Dumfries besprak dat met Steven Bergwijn. “Het klopt echt he wat iedereen zegt van die laatste minuut. Het is gewoon een kracht.”

Druk van titelstrijd
In de tijd dat Dumfries nog uitkwam voor Sparta heeft hij ook voor de titel gespeeld. “Het is nu op een hoger niveau”, zegt Dumfries op De Herdgang. “Ik ervaar het wel als iets leuks. Er is veel meer media aandacht natuurlijk. Maar opzich je bekijkt het altijd van wedstrijd tot wedstrijd. Dat is niet anders dan ik gewend ben.” Dumfries denkt dat er nog veel meer spannende momenten aan gaan komen: “Het hart is daar gister goed op getest dus ik denk dat het wel goed gaat komen.”