Dumfries kreeg zondag berichtje van Wijnaldum

Artikel
Dumfries kreeg zondag berichtje van Wijnaldum

Na tumultueuze weken wist PSV afgelopen zaterdag weer te winnen. 2-1 werd het tegen sc Heerenveen. Een bijzondere ontmoeting voor Denzel Dumfries, die tegen zijn oude club voor het eerst de aanvoerdersband mocht dragen en bijzonder contact had met een oud-aanvoerder van de club.

Kersverse captain
Het aanvoerderschap was even wennen voor Dumfries. Voorafgaand aan de wedstrijd vroeg hij aan scheidsrechter Bas Nijhuis hoe de toss werkte. Vervolgens kreeg hij netjes uitleg van de arbiter. “Het was de eerste keer in de Eredivisie, maar in de jeugd heb ik het wel vaker gedaan hoor”, vertelt de rechtsback. “Het was ook een beetje een grapje.”

De wedstrijd van afgelopen zondag was zeker niet zonder extra lading. PSV had al zes wedstrijden op rij niet gewonnen en het werd tijd voor een koerswijziging. Dumfries hield er het het hoofd koel onder: “Het voelde als een normale dag voor me. Tuurlijk was het wel anders, maar je moet gewoon jezelf blijven. Het belangrijkste was dat we zouden winnen en dat is gebeurd.”

Wijnaldum
Als aanvoerder kom je bij PSV in een bijzonder rijtje te staan. Vele clubiconen hebben de band gedragen. Onder anderen Phillip Cocu, Luuk de Jong, Mark van Bommel en Georginio Wijnaldum, van wie Dumfries nog wat aanmoediging kreeg. “Gini had me nog een berichtje gestuurd. Hij vond feliciteerde me en was trots. Dat was wel echt leuk om te krijgen. Ik zei tegen hem dat ik nu in zijn voetsporen mocht treden”, vertelt Dumfries met een glimlach.

Wat voor een aanvoerder Dumfries is, legt hij haarfijn uit: “Ik ben altijd aanwezig, ik probeer spelers te helpen waar ik kan en in mijn type spel spelers mee te nemen. Dat heeft altijd in me gezeten.” De international had een opdracht gekregen van Mark van Bommel: zichzelf blijven. “Maar dat doe ik sowieso altijd al, er verandert niks door de aanvoerdersband”, vertelt de rechtsback.

Werkhouding
De meeste PSV’ers spenderen een vrije middag met vrienden en familie of nemen welverdiende rust, maar Dumfries heeft daar andere gedachten over. Op een vrije dag waar de selectie geen trainingsverplichtingen was de rechtsback met fysieke trainer Egid Kiesouw op PSV Campus De Herdgang te vinden: “Ik had niet gespeeld met Oranje en ik wilde fit zijn voor de komende tijd. Dus ik ging met Egid aan mijn techniek werken. Ik kom veel in de positie om een assist te geven en daarin wil ik nog beslissender worden.”

Bij het Nederlands Elftal kwam hij dus niet in actie afgelopen interlandperiode, maar hij zat wel bij de selectie die een ticket naar het EK van 2020 wist te halen. “Fantastisch om erbij te zitten”, vindt de international. “Een hele grote eer. We hebben onze doelstelling bereikt. Ik wil natuurlijk ook spelen, maar ons doel was het EK halen. Het maakt me trots om daar bij te horen. Deze groep is enorm gretig en heeft enorm veel kwaliteiten. Veel drive en een eigen identiteit. We kunnen zeker ver komen op het eindtoernooi.”

Bekijk ook

'Bij die goal gaat alles op gevoel'

Video

PSV TV | Ibrahim Afellay

Video

'Er staat nog veel op het spel'

Video