De scenario's: bij winst overwintert PSV

Artikel
De scenario's: bij winst overwintert PSV

PSV kan tegen LASK een grote stap zetten naar de finaleronde van de UEFA Europa League. Sterker nog, bij winst is overwintering een zekerheid. De mogelijke uitkomsten op een rijtje.

Winst PSV
Als PSV wint is het verzekerd van een plek in de knock-outronde van de Europa League. In die situatie heeft PSV tien punten en LASK vier met nog twee wedstrijden te gaan, waar zes punten in te halen zijn. Dat betekent dat de Oostenrijkers niet meer dan tien punten zouden kunnen halen in de hele groepsfase. bij gelijke stand tussen LASK en PSV telt het onderling resultaat. Als PSV wint vanavond is dit resultaat positief.

Rosenborg kan sowieso geen tien punten meer halen, ook niet als ze van Sporting Lissabon winnen deze speelronde. PSV is dus bij winst in Linz niet meer in te halen voor de Noren. PSV zit in dat geval sowieso bij de top twee die doorgaat naar de finaleronde. De grootste dreiging komt van Sporting Lissabon, maar na de eerste wedstrijd staat PSV voorlopig op een positief onderling resultaat tegen de Portugezen. Bij winst op LASK kan PSV zich een speelronde later, in Portugal, verzekeren van een plaats als groepshoofd.

Gelijkspel
Wanneer PSV gelijkspeelt tegen LASK blijft de ploeg in de top twee. Als Sporting wint zouden ze een punt meer hebben en de koppositie overnemen. Maar als de Portugezen gelijkspelen of verliezen, dan staat PSV nog steeds bovenaan in de groep. Directe kwalificatie is dan nog niet zeker, maar wel binnen handbereik. PSV zou dan kunnen overwinteren door te winnen van Sporting Lissabon in speelronde vijf of van Rosenborg in speelronde zes.

Verlies PSV
Bij verlies kan PSV terugzakken naar de derde plaats. LASK komt dan op zeven punten, evenveel als PSV, maar komt dan op een hogere plaats vanwege een beter onderling resultaat. Als Sporting Lissabon wint van Rosenborg halen zij PSV in op puntenaantal en zakken de Eindhovenaren naar de derde plaats. Maar ook dan is overwintering nog in eigen hand. Door te winnen van de Portugezen in de vijfde speelronde van de groepsfase zou PSV het tij dan kunnen keren. Als Sporting Lissabon verliest of gelijkspeelt staat PSV in ieder geval nog op de tweede plaats.

LASK - PSV is vanavond om 18.55 uur in het Linzer Stadion. De wedstrijd is live te zien op RTL 7 en staat onder leiding van de Roemeense scheidsrechter Radu Petrescu.