De roemrijke historie van PSV-Ajax in tien feitjes

Artikel
De roemrijke historie van PSV-Ajax in tien feitjes

Na een midweekse Champions Leaguewedstrijd voor zowel PSV als Ajax staat komend weekend de eerste seizoenstopper op het programma. Het Philips Stadion is zondagmiddag om 16.45 uur het toneel van wat vorig seizoen de kampioenswedstrijd was: PSV-Ajax.

Meest gespeelde Eredivisie-ontmoeting
De partij van zondag wordt de 125e ontmoeting tussen PSV en Ajax in de Eredivisie. Geen enkel affiche stond vaker op het programma sinds de oprichting van de Eredivisie in 1956.

Cijfers licht in voordeel PSV

Van de 124 gespeelde wedstrijden won PSV er 52. Ajax pakte 48 keer de winst en 24 keer eindigde de topper in een gelijkspel.

PSV won 31 keer van Ajax in eigen huis
62 keer troffen de teams elkaar in het Philips Stadion en PSV sloot precies de helft daarvan winnend af: 31 keer. De Amsterdammers pakten zestienmaal de overwinning, vijftien duels eindigden in een gelijkspel. Alleen Feyenoord (twintig keer) won vaker op Eindhovense bodem in eredivisieverband.

Twee keer 6-2
De grootste uitslag die ooit is neergezet, is 6-2. Dat gebeurde twee keer: in 1975 en in 2009, allebei in het voordeel van PSV.

PSV koning van de standaardsituaties
Geen enkele ploeg in de Eredivisie scoorde dit seizoen vaker uit standaardsituaties dan PSV. De ploeg van Van Bommel maakte zeven van de 21 treffers uit een dood spelmoment. Drie uit een strafschop, twee uit een corner en ook nog eens twee uit een vrije trap. Ajax staat op de tweede plek met vijf doelpunten uit standaardsituaties.

Niemand is zo effectief als PSV
PSV is de meest efficiënte ploeg tot nu toe in de Eredivisie. 25% van de schoten resulteert in een doelpunt. Er werd namelijk 21 keer gescoord uit 84 pogingen (waarvan 44 op doel). PSV doet het daarmee een stuk beter dan Ajax, dat 14% van de schoten in een doelpunt verandert.

Bijzonder rijtje lonkt voor Van Bommel
Mark van Bommel kan de derde PSV-trainer worden die zijn eerste zes eredivisiewedstrijden wint. Frank Arnesen (1992, als assistent die de zieke hoofdtrainer Bobby Robson op de bank verving) en Eric Gerets (1999) gingen hem voor. Beide trainers werden ook direct kampioen.

Voor het eerst in 24 jaar drie op een rij?
PSV won de twee laatste wedstrijden in eigen huis van Ajax. Geen heel bijzondere statistiek, dat is al heel vaak gebeurd. Maar drie keer op rij een thuiswedstrijd van de Amsterdammers winnen, dat lukte al een hele tijd niet meer. Tussen 1989 en 1994 won PSV maar liefst vijf keer achter elkaar van Ajax, maar na 1994 bleef het steeds steken op één of twee keer. Komt daar zondag eindelijk weer verandering in?

Voor de zesde keer zes op een rij?
PSV is met vijftien punten uit vijf duels de ongeslagen koploper in de Eredivisie. In het verleden lukte het vijf keer om ook de eerste zes wedstrijden van een seizoen te winnen. Gebeurt dat dit weekend voor de zesde keer? Dat zou veel goeds voorspellen, want in alle seizoenen dat PSV na zes speelrondes op achttien punten stond, werd PSV landskampioen. In 2003 gebeurde dat voor het laatst.

Hattrickheld Van Bommel
Een hattrick maken tegen Ajax? Dat is een bijzondere prestatie. Namens PSV deed de huidige trainer Mark van Bommel het voor het laatst. Op 20 maart 2005 werd het in Amsterdam 0-4 en Van Bommel scoorde er drie, Phillip Cocu maakte het andere doelpunt.

Bekijk ook