De mooiste platen van Fotopartner Photo-Prestige

Artikel
De mooiste platen van Fotopartner Photo-Prestige

Over precies een week gaat seizoen 2019-2020 officieel over in seizoen 2020-2021. Aan Edwin van Zandvoort, eigenaar van Fotografiepartner Photo-Prestige vroegen we daarom zijn mooiste platen van het afgelopen jaar te selecteren. Het werden er uiteindelijk twaalf, alle voorzien van toelichting van de maker zelf.

1: PSV - FC Basel, 23 juli 2019
"Iedereen in het stadion ging helemaal uit z’n dak na de 3-2. Die emotie was prachtig en zie je bijna nooit. Als fotograaf moet je op zo’n moment rustig blijven en focussen. Of dat lastig is als PSV-fan? Het is mijn vak dus ik moet wel. Van binnen ontplof je ook, maar de blijdschap is meer waard met een mooie foto.”

2: FK Haugesund - PSV, 8 augustus 2019
“Voor fotografen zijn dit de ideale actiefoto’s. Je ziet de bal aan de voet en beide spelers helemaal in beeld. Het is de juiste foto van een actie. Je ziet dat hij er langsgaat en de concentratie in beide gezichten. In mijn selectie heb ik straks een zelfde soort van Sam Lammers.”

3: PSV - Apollon Limassol, 22 augustus 2019
“Deze vind ik heel mooi. Voordat de bal wordt gespeeld, focus ik al op Cody Gakpo. Zo kan ik een perfect en stijlvol shot kunnen maken. Die heb je één of twee in een wedstrijd, maar soms heb je ook pech. De mooiste die ik ooit maakte was van Donyell Malen. Dacht ik tenminste. Toen ik de foto terugkeek, had ie net een bal voor zijn gezicht.”

4: Jong PSV - Jong AZ, 13 september 2019  
“Lars Unnerstall begon ongelukkig aan het seizoen door een flink blessure. Hier speelde hij één van zijn eerste wedstrijden en direct stopte hij een penalty. In de laatste minuut nog wel. We zitten altijd aan de aanvalskant van PSV, waardoor je niet zo snel mooie actiefoto’s van onze doelmannen hebt.”

5: PSV - Ajax, 22 september 2019
“Deze is duidelijk, he? De emotie na een belangrijk doelpunt tegen Ajax zegt genoeg.”

6: PSV - FC Groningen,  25 september 2019
“Denzel Dumfries is voor mij dé speler als het gaat om emotie. Alles wat je van hem maakt is mooi. Als ie lacht, als ie boos is.. Hij is bloedfanatiek. Ik vind het mooi om te zien hoe hij hier een doelpunt viert. Let ook op het verschil in mimiek tussen hem en Daniel Schwaab. Soms moet ik opletten dat ik niet te veel op Dumfries focus.”

7: PSV - LASK Linze, 22 oktober 2019
“Hier gaat het om het complete plaatje. Er gebeurt hier best veel.”

8: PSV Vrouwen - VV Alkmaar, 3 november 2019
“Vrouwenvoetbal fotograferen is totaal anders om te fotograferen dan mannenvoetbal. Het gaat hard tegen hard en dat is hier goed te zien.”

9: PSV - Fortuna Sittard, 7 december 2019
“Sport is emotie en dat komt hier helemaal tot uiting. Mo’s (Ihattaren, red.) eerste goal na de dood van zijn vader. Ik kreeg er zelf bijna tranen van in m’n ogen, ook omdat ik hem persoonlijk best goed ken. Ook het respect van de andere twee (Steven Bergwijn en Donyell Malen, red.), die mee willen genieten, maar hem ook zijn gang laten gaan vond ik zo mooi. Voor mij is dit de foto van het jaar.”

10: Ajax - PSV, 2 februari 2020
“Eigenlijk kan ik hierover hetzelfde zeggen als over foto 2. Een ideale actiefoto vol emotie. Het hele plaatje.”

11: PSV - Willem II, 10 februari 2020
“Dit is een voorbeeld van emotie na het juichen. Die jongen (Ryan Thomas, red.) is zwaar geblesseerd geweest, moest zich terug knokken en hij pakte zijn kans toen ie er eenmaal in stond. Hierop zie je ook heel goed van hoe ver we dit seizoen zijn gekomen.”

12: PSV - Willem II, 10 februari 2020
“Een beeld voorafgaand aan diezelfde wedstrijd. Ook hier krijg ik kippenvel van. Kijk jongens, zo moet het. Ik heb een echt PSV-hart en ben er goed ziek van als we verliezen. In goeie tijden zijn we er voor elkaar, maar in slechte tijden is het nog veel belangrijker om achter je club te staan. Je zag aan de spelers dat het wat met ze deed. Zo moet het.”

Bekijk ook