De kopper Pierre Kerkhoffs

Artikel
De kopper Pierre Kerkhoffs

Aftellend naar het jubileum verschijnt elke dag in het Eindhovens Dagblad een portret van een bijzondere PSV’er. Vandaag: Pierre Kerkhoffs. Lees hier zijn portret in de ‘Eregalerij’ van PSV. Als je de papieren krant scant met Layar komt de foto tot leven via een clip van PSV TV, die je uiteraard hier op PSV.nl ook kunt bekijken.

De kopper Pierre Kerkhoffs De kopper Pierre Kerkhoffs

 

<font color="#ff0000"><b>Met de kennis van nu zijn beslissingen uit het verleden makkelijk te voorzien van een vraagteken. Dat geldt voor de politiek, maar ook voor de sport. Pierre Kerkhoffs is er een mooi voorbeeld van.</b></font color>

De Limburger Kerkhoffs, spelend bij SV Maurits (van de Staatsmijn Maurits in Lutterade), ontsnapt door zijn voetbaltalent aan een bestaan als mijnwerker. Boven de grond scoort hij aan de lopende band. In vier Europa Cup-duels voor PSV liefst vijf doelpunten. Vervolgens zet trainer Bram Appel hem op de reservebank in de volgende ronde. PSV wordt uitgeschakeld door FC Zürich, Kerkhoffs is ziedend en neemt in de competitie revanche. In de laatste zeven wedstrijden scoort hij nog negen maal, net niet genoeg voor het kampioenschap.

<b>Zwitsers avontuur</b>
Na dat seizoen, 1963-1964, vertrekt Kerkhoffs naar Zwitserland voor een avontuur in een tot dan toe onbekende competitie. Bij Lausanne Sport speelt hij zes jaar, bij Xamax Neuchâtel nog eens twee jaar voordat hij speler/trainer wordt in het Alpenland.

<iframe width="468" height="263" src="//www.youtube.com/embed/j1ts4jAKX-4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Grote kopkracht

Kerkhoffs scoort meer doelpunten met het hoofd dan met zijn voeten. Hij is in de lucht enorm sterk. Hij is fanatiek en oefent urenlang met een tennisballetje net zolang totdat hij dat tweehonderd keer al koppend tegen een muur in de lucht houdt. Pierre speelt bij PSV in een elftal met grote namen, maar wint alleen in 1963 het kampioenschap. In dat jaar is hij met 22 treffers topscorer van de Eredivisie.

Paspoort
Geboortedatum 26 maart 1936
Geboorteplaats Geleen
Nationaliteit Nederlandse
Positie Aanvaller
Bij PSV van 1961 tot en met 1964
Aantal competitiedoelpunten 83
Aantal competitiedoelpunten 55