De historie van FC Groningen - PSV

De historie van FC Groningen - PSV
2 min

PSV staat dit weekend voor een lastige opgave. Tenminste, als je van de recente statistieken uit gaat. Van de laatste vijf eredivisieontmoetingen in de Euroborg in Groningen won PSV er slechts één. Drie seizoenen geleden werd het 1-3 door doelpunten van Atiba Hutchinson, Dries Mertens en Memphis. Mitchell Schet redde vlak voor tijd de Groningse eer. Een blik in de historie van FC Groningen - PSV.

Remise
Het duel tussen FC Groningen en PSV werd 36 keer in competitieverband in Groningen gespeeld. PSV won zeventien van die ontmoetingen, tien keer won FC Groningen en negen keer eindigde het duel onbeslist. Eén van die negen gelijke spelen werd vorig jaar behaald. Na een rits aan kansen opende Luuk de Jong op aangeven van Jetro Willems in de tweede helft de score. Michael de Leeuw zorgde zeven minuten voor tijd voor de gelijkmaker. Het was de enige remise van PSV in de Eredivisie vorig seizoen.

De Jong knikte PSV vorig seizoen op aangeven van Willems op voorsprong | © Pics United De Jong knikte PSV vorig seizoen op aangeven van Willems op voorsprong | © Pics United

Grote uitslagen
De grootste uitoverwinning op FC Groningen boekte PSV op 20 oktober 1985: 1-6. Het was de wedstrijd van oud-FC Groningen-speler Rob McDonald die vier keer scoorde voor PSV. De andere doelpunten werden gemaakt door Ton Lokhoff en Frans van Rooy. Peter Houtman was verantwoordelijk voor de tegentreffer. De grootste nederlaag in Groningen leed PSV drie jaar eerder. Op 2 mei 1982 werd het 4-0 voor de thuisploeg.

De laatste keer dat PSV won, ligt alweer drie seizoenen achter ons | © Pics United De laatste keer dat PSV won, ligt alweer drie seizoenen achter ons | © Pics United

Wachten op goals
PSV maakt gemiddeld 1,33 goals in uitwedstrijden tegen FC Groningen. Van alle huidige eredivisieploegen komt PSV alleen in De Kuip in Rotterdam moeizamer tot scoren (1,23 goals per duel). De maand maart draagt bij aan de mindere doelpuntenproductie van PSV. PSV speelde drie keer eerder in maart uit bij FC Groningen en kwam daarin niet verder dan twee doelpunten. Twee keer werd er met 1-0 gewonnen (1993 en 2005), terwijl in 1996 met 1-0 werd verloren. In totaal scoorde PSV 48 keer in Groningen.