De geschiedenis leert: een return is niet zomaar gewonnen

PSV staat er na de 3-0 thuiswinst op Apollon Limassol goed voor als het gaat om plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. Maar ondanks de goede uitgangspositie is de wedstrijd nog niet gespeeld. De geschiedenis leert dat er nog veel kan gebeuren.

87-88
PSV heeft één keer in de clubgeschiedenis de Champions League gewonnen. In het seizoen 1987-1988 wist trainer Guus Hiddink de winst van dit prestigieuze toernooi, toen nog bekend als de Europa Cup I, binnen te slepen. Maar PSV lag er bijna al uit in de eerste ronde tegen Galatasaray. Net zoals nu tegen Apollon begon het tweeluik met een 3-0 thuisoverwinning, maar de return ging niet zo soepel als gehoopt.

In Istanbul kwam de Turkse ploeg al snel op voorsprong. Na vijf minuten spelen kopte Tanju Çolak de bal tegen de touwen voor de 1-0. Vlak voor rust maakte PSV-verdediger Ivan Nielsen een eigen doelpunt. Met een 2-0 achterstand ging PSV de tweede helft in zoekend naar het bevrijdende doelpunt. Een tegendoelpunt van Galatasaray zou verlenging betekenen in Istanbul. Na de rust bracht trainer Guus Hiddink verdediger Adick Koot in de ploeg ten koste van Willy van der Kuilen. De tactische wissel werkte. Het doelpunt voor PSV kwam niet, maar gelukkig ook niet voor de tegenstander. PSV ging door in de Europa Cup I en won uiteindelijk de finale na een penaltyreeks tegen Benfica.

Uitwedstrijd
Met de 3-0 winst op Apollon Limassol heeft PSV er voor gezorgd dat de Cyprioten geen uitdoelpunten te pakken hebben. De ervaring leert namelijk dat uitwedstrijden niet het sterkste punt zijn van PSV in Europees verband. In het succesvolle Champions League-seizoen 2015-2016 moest PSV het met name hebben van de thuisduels. Thuis werd gewonnen tegen Manchester United, CSKA Moskou en Wolfsburg, maar uit wisten de Eindhovenaren tegen deze drie ploegen slechts 1 punt te pakken.