De feiten en weetjes van PSV - FC Groningen

4 min

Met een mooie 0-3 zege op Go Ahead Eagles pakte PSV vorige week de draad in de Eredivisie op. De volgende tegenstander van PSV is FC Groningen, dat zondagmiddag om 14.30 uur op bezoek komt in het Philips Stadion. Een voorbeschouwing met de feiten en cijfers van dit duel lees je hier.

Eerste zege Groningen
Tot vorig seizoen had PSV in eigen huis nog nooit verloren van FC Groningen. Tjaronn Chery bracht daar echter verandering in. Nadat de eerste helft in 2-2 was geëindigd, was de aanvallende middenvelder de enige die in de tweede helft doel trof. De eerste overwinning voor Groningen in Eindhoven was daarmee een feit. Bij Groningen scoorden Richairo Zivkovic en Filip Kostic de eerste twee doelpunten, maar die zijn er zondag niet meer bij. Zij spelen nu bij Ajax en VfB Stuttgart. Inclusief die 2-3 nederlaag nam PSV het thuis 35 keer op tegen de ‘Trots van het Noorden’. 27 keer won PSV, zeven maal eindigde de wedstrijd in een gelijkspel en FC Groningen won zoals gezegd één keer. PSV scoorde 111 keer in die 35 wedstrijden, een gemiddelde van bijna 3,2 doelpunten per duel.

Vorig seizoen verloor PSV in eigen huis met 2-3 van FC Groningen | © Pics United Vorig seizoen verloor PSV in eigen huis met 2-3 van FC Groningen | © Pics United

Lastige tegenstander
PSV heeft al bijna twee jaar niet meer weten te winnen van FC Groningen. De laatste twee bezoeken in de Euroborg eindigden in 1-0 en 1-1 en vorig seizoen werd het in het Philips Stadion dus 2-3. Op 27 april 2013 won PSV voor het laatst door een overtuigende 5-2 overwinning te boeken. Voor rust stond PSV al met 5-0 voor door doelpunten van Jeremain Lens (2), Dries Mertens, Mark van Bommel en Tim Matavz. In de tweede helft redde Michael de Leeuw de eer voor zijn team door twee maal doel te treffen. Dat deed hij beide keren op aangeven van Andraz Kirm, die nu niet meer bij Groningen speelt. De Leeuw is namens FC Groningen de meest scorende speler tegen PSV met drie doelpunten. Voor zondag staat er echter een vraagteken achter zijn naam. Volgens de clubwebsite van FC Groningen trainde hij vrijdag individueel vanwege een hamstringblessure. Daardoor miste hij vorige week de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. Net als bij De Leeuw is het ook onzeker of Danny Hoesen en Hans Hateboer mee kunnen spelen. Zij stonden vrijdagochtend niet op het trainingsveld.

Gelijkspel in Euroborg
Eind november ging de ploeg van hoofdcoach Phillip Cocu op bezoek bij FC Groningen. Via Luuk de Jong, die een scherpe voorzet van Jetro Willems binnenkopte, kwam PSV 0-1 voor. Pas zeven minuten voor tijd kwam Groningen langszij via De Leeuw. Beide clubs kregen nog kansen op meer, maar het bleef gelijk: 1-1. Na deze wedstrijd begon de lange zegereeks van PSV, waarin het elf keer achter elkaar de drie punten pakte. FC Groningen bleef vanaf die puntendeling tot de winterstop ongeslagen. In de negen wedstrijden daarna pakte de ploeg van hoofdcoach Erwin van de Looi tien punten, waarvan acht in eigen huis.

De uitwedstrijd eerder dit seizoen in de Euroborg eindigde in een 1-1 gelijkspel | © Pics United De uitwedstrijd eerder dit seizoen in de Euroborg eindigde in een 1-1 gelijkspel | © Pics United

Uitwedstrijden
Dat FC Groningen in uitduels meer moeite heeft met het behalen van een resultaat dan voor eigen publiek, is dit seizoen duidelijk merkbaar. Maar tien van de 34 punten werden op vreemde bodem gepakt. Al dertien keer reisde Groningen af naar een ander stadion en slechts twee keer kwam het met de volle buit terug (Go Ahead Eagles en FC Twente). Zeven keer werd er verloren, de overige twee uitwedstrijden eindigden in een gelijkspel. In al die dertien duels kreeg het minimaal één doelpunt tegen. Net als PSV heeft FC Groningen wel twee spelers hoog op de topscorerslijst staan. Michael de Leeuw was dit seizoen al goed voor dertien doelpunten, Tjaronn Chery trof tien keer doel.