Coronavirus zorgt voor lastige situaties: 'Zaterdagavond weten we meer'

Coronavirus zorgt voor lastige situaties: 'Zaterdagavond weten we meer'
3 min
PSV1

De technische leiding van PSV weet nog niet welke spelers zondag inzetbaar zijn tegen ADO Den Haag. Hoofdcoach Roger Schmidt vertelde daags na de gewonnen wedstrijd tegen Omonia Nicosia dat de omstandigheden voor hem en zijn selectie zwaar zijn. ‘Maar ik kan niet constant over het Coronavirus beginnen’, aldus de hoofdcoach van PSV vrijdagmiddag.

Coronavirus
Schmidt miste om uiteenlopende redenen in de afgelopen twee duels bijna een elftal aan spelers. Grootste boosdoener? Het Coronavirus. Afgelopen week kwam er met Nick Viergever opnieuw een speler bij die besmet is geraakt met het virus. Mede daardoor zat er donderdag tegen Omonia Nicosia slechts één veldspeler uit de A-selectie op de bank. En die was ook nog eens niet fit genoeg om in te vallen, zei Schmidt. “De jongens zijn logischerwijs vermoeid na gisteren, maar er lijkt geen fysieke schade te zijn. Het is wachten op de testresultaten. Die verwachten we morgenavond. Als de jongens die er de afgelopen dagen niet bij waren negatief testen, kunnen ze aansluiten bij de selectie. Ook zonder teamtraining. Zolang ze zich er maar klaar voor voelen. Helaas kan ik zondag pas de balans op maken”, sprak Schmidt.

KNVB reikt PSV de hand niet
Bij de NOS gaf Algemeen Directeur Toon Gerbrands eerder vandaag aan dat PSV het verzoek bij de KNVB had ingediend om de wedstrijd tegen ADO Den Haag te verzetten met het oog op de Europese verplichtingen komende week. Dat deed de voetbalbond in het verleden bijvoorbeeld al om AZ en Ajax tegemoet te komen. PSV kreeg echter nul op het rekest. “We hadden gisteren op Cyprus maar één wissel. Als de Europese belangen hoog zijn, mag je een verzoek indienen. We moeten volgende week naar Griekenland (voor de Europa League-wedstrijd tegen PAOK, red.), dus we hebben voor ADO gekeken een andere datum. De KNVB wees dat af, terwijl er afspraken over zijn gemaakt. Dat begrijp ik niet”, zei Gerbrands bij de omroep.

Gevraagd naar de situatie zei Schmidt de situatie te accepteren. “Het was voor ons beter geweest als we konden rusten, maar het is nou eenmaal zoals het is”, sprak de Duitser. “Als je internationale wedstrijden speelt, is het normaal dat je met een druk schema wordt geconfronteerd. Dat zijn de meeste spelers wel gewend. De situatie van nu is anders. We missen een hoop spelers vanwege positieve tests. Dat is niet makkelijk, maar als trainer moet ik me richten op de spelers die beschikbaar zijn.”

Voetbal verbetert
Opsteker voor Schmidt was het betere spel dat zijn ploeg donderdag liet zien. Zeker het laatste half uur. “Het was een zware wedstrijd voor ons. Op het gebied van mentaliteit hebben we indruk gemaakt. Wat ik mooi vond is dat we tot het laatste moment zijn blijven geloven in onze manier van voetballen. Het doelpunt kwam voort uit een prachtige combinatie. Het was geen geluk”, aldus Schmidt die hoopt dat PSV er zondag ondanks alle problemen op kan voort borduren. “Het is een belangrijke wedstrijd, zeker na de nederlaag vorige week tegen Vitesse. De komende dagen zullen de jongens moeten herstellen en dan zullen we er zondag alles aan doen een resultaat te halen.”