Column Art Langeler: Jeugdstaf komend seizoen

Artikel
Column Art Langeler: Jeugdstaf komend seizoen

De competities zijn afgelopen, dus tijd voor het maken van de schema’s voor het nieuwe seizoen. Ik heb met alle trainers gesproken en afgelopen maandag is de nieuwe trainersstaf afgerond en vastgesteld op een enkele onderhandeling na. (Alleen met Jürgen Dirkx lopen de ‘onderhandelingen’ nog.) De invulling van de trainersstaf verschilt niet veel met dit seizoen. Zoals al vaak genoemd vind ik continuïteit een absolute voorwaarde om tot regelmatige prestaties en beleid te komen, daar zetten we dus ook op in.

Trainersstaf
Pascal Jansen blijft trainer van Jong PSV, met als assistenten Jürgen Dirkx en Twan Scheepers. Twan heeft de rol van assistent-trainer ook bij PSV O19 en gaat zich focussen op doorstroom. Geert Brusselers traint volgend jaar PSV O19, met een wat vastere assistent in de persoon van Patrick Paauwe. Patrick maakt de stap van trainer PSV O12 naar de O19. Zowel Pascal als Geert hebben volgend seizoen de beschikking over Mark van Bommel, Ruud van Nistelrooy en Andre Ooijer als parttime trainers. PSV O17 met Peter Uneken als coach kan ook van deze expertise gebruik maken, verder zullen Tim Wolf, Adil Ramzi en Eric Addo hier assisteren. Kristof Aelbrecht blijft coach van PSV O16 met Adil Ramzi en Eric Addo als assistent-trainers. PSV O15 met Edwin de Wijs, PSV O14 met Kevin Hofland en PSV O13 met Tim Wolf hebben de beschikking over vele individuele trainers zoals Joonas Kolkka, Patrick Paauwe, Michael Lamey, Wilfred Bouma, Adil Ramzi en Vincent Haellman. Zij kunnen allen ondersteunen bij de vele trainingsmomenten (zes!) die deze groepen door de week hebben. Bovendien zal Donny de Groot bij PSV O15 bijna full time gaan assisteren, terwijl Bastiaan Riemersma bij PSV O13 zal blijven helpen naast zijn fulltime baan als Coördinator FUNdament. Voor PSV O12 zijn we blij dat we Rick de Rooy hebben kunnen vastleggen als nieuwe trainer. De afgelopen jaren was hij Hoofd Opleidingen van Helmond Sport en met zijn achtergrond (PABO en UEFA-pro diploma) gaat hij zeker een goede aanvulling op onze staf zijn! Mart van Duren is de trainer die de trainingsmethodiek vorm gaat geven. Met andere woorden in overleg met Phillip Cocu en mij trainingsvormen introduceren bij de verschillende teams, meelopen en helpen bij teams en vrijwillige trainingen geven. Als spelers een tussenuur hebben, vrij zijn, of om wat voor reden dan ook op de club zijn en willen trainen dan moet dit altijd kunnen. Mart gaat dit stuk coördineren. De specifieke keeperstraining en begeleiding wordt ingevuld door Abe Knoop en Stefan Toonen, met assistentie van Kevin Doré.

FUNdament
FUNdament Eindhoven bestaat uit O9, O10 en O11. De O11 wordt komend jaar getraind door Rick Antonise, O10 door Martin de Laat. Voor de O9 zijn we nog in gesprek met een trainer. Zoals genoemd gaat Bastiaan Riemersma dit project draaien met dependances naast Eindhoven in Helmond, Gilze (NAC Breda) en Nijmegen. Venlo, Sittard  en Antwerpen blijven ook participeren in het FUNdament zij het op iets minder intensieve basis. Natuurlijk zullen door het jaar heen er nog aanvullingen zijn met kort of langer lopende stagetrajecten en wie weet sluiten er nog wat oud-PSV’ers aan.

Veel know-how
Ik denk dat we een hele goede, prima in balans zijnde trainersgroep hebben staan. Veel trainers die alle spelers individueel kunnen helpen, veel know-how vanuit verschillende gebieden en een grote saamhorigheid tussen de trainers zijn een waarborging voor kwaliteit. Aan mij de eer om deze groep te begeleiden komend jaar, iets wat ik met erg veel plezier doe. Bovendien lijkt het erop dat mijn taken nu toch echt richting het veld gaan. Binnen de jeugdopleiding zijn de niet-voetbal zaken en de wel-voetbalzaken wat uit elkaar gehaald. Rick van Rooij is leidend in de eerste categorie waardoor ik komend jaar vaak het trainingspak aan kan doen en zo de spin kan zijn in het web van trainers, trainingen, wedstrijden en doorstroom. Al schrijvende heb ik er al weer heel veel zin in!

Visie
Tot die tijd is er echter nog een hoop te doen. Het regelen van schoolgebouwen en docenten, het herstructureren van scouting, vervoer en organisatie plus de verschillende afrondende gesprekken met de teams en trainers vragen een hoop tijd. Bovendien zijn we bezig onze visie te bekijken. Waar we drie jaar geleden mee begonnen heeft prima gewerkt, maar vraagt om aanvullingen, heroverwegingen en aanpassingen aan de nieuwe ontwikkelingen waar het Nederlands voetbal aan onderhevig is. Dit gaat eigenlijk hartstikke mooi in deze weken, iedereen is betrokken en gebrand om het nog beter te maken dan het al is. Op naar de volgende stap!

Bekijk ook