Column Art Langeler (31) Eervol werk voor CBV

Artikel
Column Art Langeler (31) Eervol werk voor CBV

Ook dit seizoen schrijft Art Langeler voor PSV.nl elke week een column waarin hij ingaat op lopende zaken op De Herdgang. Vandaag deel 31.

Bestuur CBV
Sinds bijna een jaar heb ik de eer zitting te nemen in het bestuur van de CBV. Deze afkorting staat voor Coaches Betaald Voetbal, de belangenvereniging c.q. vakbond voor de Nederlandse betaald voetbaltrainer. In een gedeelde functie met Peter Jeltema (in het dagelijks leven technisch directeur van FC Groningen) zijn wij verantwoordelijk voor de onderdelen jeugdvoetbal en innovatie/ontwikkeling. De voorzitter van deze bond was tot gisteren Leo Beenhakker en is vanaf vandaag Han Berger, de directeur Gerard Marsman. Andere bestuursleden zijn op technisch gebied Pieter Huistra en Peter Bosz, op commercieel gebied tot gisteren Rini de Groot, vanaf vandaag Ton Caanen. Op financieel gebied wordt het bestuur gecomplementeerd door Mario Captein, en de backoffice is in handen van Petra Balster.

Belangen van alle trainers
Wat is het doel van deze bond? Wij behartigen de belangen van alle trainers. Dus als een trainer ontslagen wordt dan is er hulp, in juridische of andere ondersteunende zin. Als er een contract ligt kan de CBV deze bekijken en indien gewenst advies geven. Bovendien is er een vacaturebank waar banen in het binnen en buitenland aangeboden worden, en er zijn meer trainers dan banen dus dat is wel handig. Naast deze ondersteuning behartigt de bond het belang van de trainers in verschillende groepen. Zoals de overleggen die er zijn bij de KNVB over bijvoorbeeld competitieopzet (momenteel de voetbalpiramide), tuchtzaken, (internationale) ontwikkelingen. De CBV organiseert jaarlijks de trainers-dag in mei (met VVON en KNVB) en de G-voetbaldag in Barendrecht, en plant bijscholingen voor trainers naast de twee jaarlijkse landelijke bijeenkomsten.

Leuke dag
Daarvan was er één gisteren. Dit is voor trainers altijd een leuke dag, waarin men alle collega’s even op een informele manier kan spreken. Een keer niet als coach van de tegenstander kort voor de wedstrijd of direct erna, een keer niet ergens op een tribune maar samen met een drankje en hapje op een mooie locatie in het land, dit keer in de buurt van Arnhem. Gisteren waren er de bestuurswisselingen (Rini stopt na twaafl jaar en werd direct lid van verdienste en Leo stopt na drie periodes van voorzitterschap en is vanaf vandaag erevoorzitter), de vergadering (voor trainers saaie stof met cijfers over begrotingen, veranwoording et cetera) en daarna een bevlogen lezing van Louis Coolen.

Eervol om te doen
Als bekende Brabantse trainer vertrok hij dik zes jaar geleden voor een baan in Siberië, met alle gevolgen van dien. Veel Nederlandse trainers werken een periode in het buitenland en het was zeer zinvol is te horen wat zijn ervaringen waren, Do’s en dont’s werden gedeeld en tips uitgewisseld. De belangrijkste; zorg dat je privé de zaken goed afweegt voor je zo’n stap zet. Na het diner onderweg naar huis besefte ik me dat ik al een jaar of tien binnen dit wereldje en deze vergaderingen deelgenoot ben. Eerst als iemand die niemand kende en als nieuw lid mijn ogen uitkeek, daarna als trainer van PEC Zwolle die wel een mening had/heeft over dingen en uiteraard veel collega’s leerde kennen, nu als bestuurslid die deel is van de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de vergadering en jaarlijkse bezigheden van de bond. Eervol om te doen, tijdrovend maar ook zeer interessant, bovendien goed om veel mensen te leren kennen en leerzaam door de ervaringen van anderen.

Oranje-Zwart op bezoek
Toch ook wel weer lekker om vandaag op De Herdgang te zijn. Daarnet een presentatie gehouden aan Oranje-Zwart (hockey) die op bezoek zijn, enkele besprekingen met onder andere de KNVB en vanmiddag hopelijk nog even het veld op… Het is rustig met de teams, veel spelers zijn weg voor interlands. Als ik nu naar buiten ga kan ik nog net een stukje training zien van PSV 1, Jong PSV en PSV O19 die samen trainen vandaag. Uiteraard juich ik deze samenhang enorm toe!

Art Langeler
Hoofd Jeugdopleiding