Cocu op zijn verjaardag tegen Vitesse

Cocu op zijn verjaardag tegen Vitesse
2 min

Voor coach Phillip Cocu is het een bijzondere dag. Op zijn 46e verjaardag speelt zijn ploeg tegen Vitesse, de club waarvoor hij vijf seizoenen uitkwam.

25 treffers in geel-zwart
Cocu scoorde in 137 wedstrijden voor Vitesse 25 goals, waarvan één tegen PSV. Als PSV’er scoorde hij later twee keer in de Eredivisie tegen Vitesse. De Arnhemmers wonnen twee keer in hun geschiedenis van PSV en in beide wedstrijden was Cocu er als speler bij. In 1997 werd het 1-0 door een goal van Arco Jochemsen. Cocu speelde toen voor PSV. Vier jaar eerder won Vitesse ook in eigen huis van PSV. Toen stond Cocu nog in het geel-zwart aan de aftrap.

PSV schiet meer dan elke andere ploeg
PSV heeft de afgelopen tien speelronden gezorgd voor een waar bombardement op het doel van de tegenstander. Met liefst 199 doelpogingen is er geen team in de Eredivisie dat zo veel op doel schoot. Maar slechts 8% van de schoten eindigde in het doel. Alleen Willem II en Roda JC schieten nog minder met scherp. Dat percentage zal tegen Vitesse omhoog moeten.

Mogelijkheden
Dat kan, want PSV scoorde de afgelopen 35 uitwedstrijden in de Eredivisie minimaal één keer. De club maakte ook 14 van de 17 doelpunten dit seizoen op vreemde bodem. Daarbij zou een strafschop een buitenkansje kunnen zijn, want keeper Eloy Room van Vitesse heeft in zijn carrière als keeper in de Eredivisie 17 penalty’s tegen gehad en ze gingen er allemaal in. Spits Ricky van Wolfswinkel heeft weliswaar al 5 keer gescoord dit seizoen, maar in duels tegen PSV staat zijn teller na zes wedstrijden nog altijd op nul.