Cocu krijgt deja-vu uit 1996

Cocu krijgt deja-vu uit 1996
2 min

Trainer Phillip Cocu weet wat het is om Sparta te verslaan in het KNVB Bekertoernooi. In 1996 stonden deze twee teams namelijk tegenover elkaar in de finale in De Kuip. De huidige coach van PSV maakte de eerste goal en PSV won met 5-2, waardoor de zevende KNVB Beker in de PSV-geschiedenis een feit was.

Aan elkaar gewaagd
Als we naar de onderlinge ontmoetingen kijken, ontlopen de teams elkaar weinig. Sparta en PSV ontmoetten elkaar acht keer in het bekertoernooi. Drie keer won PSV, drie keer won Sparta. De andere twee ontmoetingen eindigden na negentig minuten in een gelijkspel.

Niet gewonnen sinds 2003
Sparta heeft slechte ervaringen met bekerwedstrijden tegen eredivisieclubs. De laatste keer dat de Spangenaren een club uit de Eredivisie versloegen in het bekertoernooi was in 2003, tegen het inmiddels failliete RBC Roosendaal. Sindsdien gingen tien wedstrijden verloren en eindigden er drie in strafschoppen, hetgeen telt als gelijkspel. Wel is Sparta ongeslagen in zijn laatste vier thuisduels in de beker. Drie keer werd er op Het Kasteel gewonnen, eenmaal eindigde de wedstrijd in gelijkspel. PSV daarentegen won acht van de negen laatste bekerduels op vreemde bodem.

Oud-Spartanen
De laatste keer dat PSV in de beker aantrad tegen Sparta was in 2010. PSV won destijds met 3-0 in Eindhoven door een goal van Stef Nijland en twee van Danny Koevermans, die een verleden had bij Sparta. Dat lijkt een gunstig feit, want ook deze keer zit een oud-Spartaan in de selectie aan Eindhovense kant: Jetro Willems debuteerde voor de Rotterdammers voordat hij in 2011 naar PSV vertrok.