Brandts en Van der Leegte over NAC en PSV

Artikel
Brandts en Van der Leegte over NAC en PSV

Op het programma staat de wedstrijd tussen PSV en NAC Breda. Een echte Brabantse derby die voor de honderdste keer gespeeld wordt. Diverse spelers hebben een verleden bij beide clubs. Zo ook Ernie Brandts en Tommie van der Leegte. Met hen blikt PSV.nl vooruit op het treffen tussen PSV en NAC.

Ernie Brandts was in de jaren 70 en 80 een belangrijke speler bij PSV. Hij werd kampioen en won de UEFA-cup in 1978. Vele jaren later komt hij bij NAC terecht, als trainer. Van 2006 tot en met 2008 was hij de eindverantwoordelijke bij de club uit Breda. Heel knap wist hij NAC naar de derde plaats in de competitie te leiden.

Supporters
Brandts herinnert zich de wedstrijden tegen NAC als PSV-speler nog goed. “Het waren altijd lastige wedstrijden. Het publiek zat er bovenop in het kleine stadion. Maar het was er altijd reuze gezellig. Ook weet ik nog goed dat we tegen Tom Smits speelde. Hij speelde vaak erg goed. Later kwam hij naar PSV toe. Daar in Breda was het altijd een ouderwets voetbalsfeertje.”

Tommie van der Leegte kan dat alleen maar beamen. De speler kwam in totaal vier seizoen uit voor PSV. De laatste twee seizoenen uit zijn carrière stond hij in Breda onder contract. “Ondanks dat de capaciteit van het stadion niet zo groot is, is de sfeer gigantisch. De mensen leven zo erg met je mee. De mensen staan echt achter de club. Dat is heel mooi. Ik hoop dan ook dat NAC in de Eredivisie blijft. Daar horen ze gewoon thuis. Je merkt echt dat de supporters leven voor dit soort wedstrijden. Toen ik met NAC tegen PSV speelde, gaf mij dat net wat meer motivatie. Als we de week na PSV dan tegen Excelsior moesten, merkte ik aan mijzelf dat ik mij minder kon motiveren.”

Van der Leegte in actie tegen PSV Van der Leegte in actie tegen PSV

Mooiste herinnering
Tommie van der Leegte bewaart ook goede herinneringen aan PSV-NAC. “In die wedstrijd scoorde ik mijn enige doelpunt in dienst van PSV. Ik weet nog goed hoe die goal was. Ik kreeg de bal aangespeeld en de keeper van NAC (John Karelse, red.) kwam zijn doel uit. Het enige wat ik kon doen was die bal lobben over hem heen. Het was de 4-1 dus geen belangrijk doelpunt, maar wel heel fijn voor mij. Op zo’n moment voel je je de gelukkigste man op aarde.”

In het seizoen 2007-2008 wist NAC een geweldige prestatie neer te zetten. Het werd derde achter kampioen PSV en Ajax. Toch kende het elftal geen hele grote namen. Brandts legt uit hoe die prestatie dan wel tot stand kwam. “Wij waren echt een team. Iedereen wilde voor elkaar door het vuur gaan. Door het collectief kon het individu uitblinken. Er werd mij altijd één ding verweten. Als wij 1-0 voorkwamen, kon de tegenstander bij wijze van spreken beter stoppen. Wij gaven het nooit uit handen. Dat was onze kracht.”

Komende wedstrijd
Tommie van der Leegte volgt PSV nog steeds. “Mijn kindjes zijn helemaal gek van PSV dus ik volg de club zeker op de voet. Een paar keer per jaar ben ik aanwezig bij de wedstrijden.” Van der Leegte denkt dat PSV de aankomende wedstrijd gaat winnen. “Ik denk dat NAC met deze selectie en in deze vorm PSV geen pijn kan doen.”

Ook Brandts denkt dat PSV de drie punten in eigen huis houdt. “PSV is niet geweldig uit de startblokken gekomen na de winterstop, maar het gevoel komt eraan. NAC is echt niet in vorm. Ik zie NAC niet in staat PSV tegen te houden.”  

Bekijk ook

PSV Work Out | Walk Out

Video

Betere slaap, betere gezondheid

Video

PSV Work Out | Dead Bug

Video