Brands begint | 'Ik wil met PSV op alle vlakken vooruit'

Artikel
Brands begint | 'Ik wil met PSV op alle vlakken vooruit'

Na vier jaar keert Marcel Brands (60) terug in de top van de PSV-piramide. Voorheen zat hij daar als voetbalbaas, per 1 juli officieel in zijn nieuwe rol als Algemeen Directeur. Uitkijkend over Eindhoven werpt Brands een blik vooruit.

Het interview met Marcel Brands verschijnt in juli in z’n geheel in het PSV Business Magazine. Hieronder lees je een sneak-preview. Helemaal onderaan dit bericht vind je een uitgebreid portret van Marcel, gemaakt door PSV TV.

Hoe is het om weer in dit decor te werken?
“Er is hier in de afgelopen vier jaar behoorlijk gebouwd zo te zien, maar het voelt erg vertrouwd om weer in Eindhoven te zijn. Ik had mijn jaren in Engeland niet willen missen. Everton is net als PSV een club die midden in de samenleving staat. Ook het familiaire karakter vertoont gelijkenissen, maar de PSV-cultuur is uniek. De manier waarop beide clubs georganiseerd zijn, is niet te vergelijken.”

Wil je dat uitleggen?
“Net als bijna alle andere Engelse clubs heeft Everton één eigenaar en zijn wil is vaak wet. In Nederland komt dat bijna niet voor. PSV is veel meer van de mensen. Die constructie is veel veiliger.”

Hoe trof je PSV aan tijdens je eerste werkdagen?
“PSV staat er veel beter voor dan toen ik aan mijn eerste periode begon. Financieel was er destijds nauwelijks tot niets mogelijk. We moesten een schuld van vijftig miljoen euro zien weg te werken met een relatief oude selectie zonder veel restwaarde. Daarnaast waren er al jaren geen prijzen meer gewonnen. In een aantal jaar hebben we dat toen weten om te draaien tot een club die weer succesvol was. Sinds mijn vertrek is het beleid niet veranderd. Het enige dat ontbrak, was het winnen van de landstitel. Gelukkig won PSV het afgelopen seizoen verdiend de KNVB Beker.”

Brands blikt bij VANE Skybar in Eindhoven vooruit op zijn tweede termijn bij PSV Brands blikt bij VANE Skybar in Eindhoven vooruit op zijn tweede termijn bij PSV

Heb je getwijfeld toen het aanbod kwam?
“Ik had nooit op deze stoel willen zitten als Toon (Gerbrands, red.) langer door had willen gaan. Eind 2021 ben ik gestopt bij Everton en heb ik zes weken afstand genomen. Daarna ben ik in gesprek gegaan met een paar serieuze opties. Namens PSV belden Robert van der Wallen (voorzitter van de Raad van Commissarissen van PSV, red.) en Toon. Toon is vervolgens van alle gesprekken op de hoogte geweest en heeft me aangemoedigd PSV te gaan leiden. Dat hielp enorm bij het nemen van het besluit. Hij vond dit het juiste moment voor ons beiden.”

Wat zegt dit over PSV?
“Er is geen onvertogen woord gevallen en we hebben het nieuws tot het laatste moment binnenskamers gehouden. Dat is uniek in de voetbalwereld. Met Toon heb ik aan het begin van de zomer een eerste ronde gemaakt langs enkele relaties, zoals de korpschef van de politie, de CEO’s van de Brainport-partners en burgemeester John Jorritsma. Het tekent PSV, Toon en onze relatie. Dit is een visitekaartje voor de hele club.”

Je hebt een duidelijkere voetbalsignatuur dan vorige PSV-directeuren. Wat betekent dat?
“Ik hoop dat mijn ervaring een steentje kan bijdragen aan de successen die we met elkaar willen bereiken. In het collectief met Ruud van Nistelrooij (Hoofdcoach, red.) en John de Jong (Directeur Voetbalzaken, red.) zie ik parallellen met het driemanschap waarin Phillip Cocu, Toon en ik zaten. Ik geloof enorm in de kracht van samenwerken. Gezamenlijk is onze kennis en ons netwerk veel beter te benutten dan individueel.”

Wat is jouw indruk van Ruud van Nistelrooij?
“In mijn optiek heeft Ruud alles in zich om een goede trainer te worden. Hij is vakbekwaam, rustig en zelfverzekerd. Ik vind het van karakter getuigen dat hij terug durft te komen op de beslissing om in eerste instantie ‘nee’ te zeggen op het aanbod van PSV. Het spreekt voor zich dat ik ervan overtuigd ben dat hij klaar is om PSV bij de hand te nemen. De laatste procentjes van het trainersvak leer je niet van een extra jaar Jong PSV of Keuken Kampioen Divisie. Die leer je als voor de dug-out staat in een uitverkocht Philips Stadion.”