Back in the days: PSV - Feyenoord 1996

Artikel
Back in the days: PSV - Feyenoord 1996

Geen ploeg, behoudens PSV, won zo vaak in het Philips Stadion als Feyenoord. 21 keer in 68 ontmoetingen op Eindhovense bodem maar liefst. Het is één van de redenen dat een zege op Feyenoord door de fans van PSV altijd extra wordt gekoesterd. Maar dat worden ze ook omdat de zeges vaak op spectaculaire wijze behaald worden, zoals de 7-2 van 1996.

Spektakel
Wie terugdenkt aan het kampioenschap van vorig jaar, zal snel Feyenoord-thuis als een van de cruciale duels aanstippen. De explosie van vreugde op en naast het veld na de 4-3 van Memphis, diep in blessuretijd. De perfecte tegenaanval op het perfecte moment, enkele tellen voor het laatste fluitsignaal. Maar of dat de meest spectaculaire ontmoeting tussen de Rotterdammers en PSV in Eindhoven was, is maar zeer de vraag. Wat te denken van de 10-0 in 2010 of de 3-3 in 1998, waarin PSV na de eerste helft met 3-0 voor staat, maar de zekere zege na rust uit handen geeft. Nog eerder in 1991 wordt het door een ontketende Romário 6-0. De Braziliaan passeert doelman Ed de Goey viermaal. Iets dat John Bosman en Gerald Vanenburg die dag allebei een keer doen.

Snelle achterstand
Eenmaal moet De Goey nog meer tegentreffers slikken. Op 20 oktober 1996 lijkt PSV al snel een moeilijke avond tegemoet te gaan. Nauwelijks twee minuten is de wedstrijd oud als Henrik Larsson in het zestienmetergebied van PSV-keeper Jan Willem van Ede opduikt en de 0-1 binnen werkt. Het is echter de opmaat naar een voetbalshow van PSV. Zeven treffers krijgt Feyenoord te verwerken. De ene nog mooier dan de andere.

Voetbalshow
De gelijkmaker in de 38e minuut is de mooiste. Het is het middelpunt van de voetbalshow die PSV die dag opvoert.  Wim Jonk is het begin- en eindstation van een PSV-goal, die in 2005 verkozen wordt tot één van de mooiste PSV-treffers allertijden. Na een lange pass op Luc Nilis, belandt de bal bij Marciano Vink. Hij hakt de bal achter zijn standbeen de zestien in, waarna René Eijkelkamp ook met zijn hak klaarlegt voor de instormende Jonk. De Volendammer werkt vervolgens uiterst beheerst af. Huidig hoofdcoach Phillip Cocu is tijdens dat duel tweemaal trefzeker. De andere goals worden gemaakt door Nilis (penalty), Zenden, Pahlplatz en Degryse. Namens Feyenoord scoort ook Zwijnenberg nog.

Opstelling PSV:
Van Ede; Vampeta, Stam, Valckx, Cocu, Vink (68. Pahlplatz), Degryse, Jonk, Zenden, Eijkelkamp (45. Van der Weerden), Nilis (62. Petrovic).

Opstelling Feyenoord:
De Goey, Boateng, Fräser, Koeman, Graff, Van Wonderen, Sánchez (23. Vos), Van Gastel (14. Schuiteman), Van Bronckhorst, Larsson, Taument (46. Zwijnenberg).