Back in the days: PSV - FC Groningen 2001

Artikel
Back in the days: PSV - FC Groningen 2001

PSV speelt zondag zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Om 12.30 uur trapt de ploeg van hoofdcoach Phillip Cocu af tegen FC Groningen, de ploeg die eerder dit seizoen al met 0-3 werd verslagen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. In aanloop naar ieder Eredivisieduel van PSV blikt PSV.nl terug op een bijzondere eerdere ontmoeting met de tegenstander van het weekend. Ditmaal PSV - FC Groningen van 22 december 2001.

Grootste overwinning ooit
In het seizoen 2001-2002 verdedigt PSV, net als dit seizoen, de landstitel. Kort voor de winterstop treft het team dat gecoacht wordt door Eric Gerets FC Groningen, dat op dat moment zijn thuiswedstijden nog speelt in het Oosterpark Stadion. Bij de Noorderlingen zit Dwight Lodeweges als hoofdverantwoordelijke op de bank en hij ziet vanaf zijn plaats in de dug-out dat zijn team niet opgewassen is tegen het PSV van onder meer Mark van Bommel, Jan Vennegoor of Hesselink en André Ooijer. PSV behaalt die avond zijn grootste zegen op FC Groningen ooit. Bij rust staat het op een door de sneeuw witgeverfde mat door doelpunten van Ooijer, Wilfred Bouma, Dennis Rommedahl en tweemaal Adil Ramzi al met 5-0 voor.

Vennegoor of Hesslink, Van Bommel en Bouma juichen bij de vierde PSV-treffer | © Pics United Vennegoor of Hesslink, Van Bommel en Bouma juichen bij de vierde PSV-treffer | © Pics United

Hattrick Vennegoor of Hesslink
Bij PSV op doel staat een keeper met een verleden in Groningen. Patrick Lodewijks. Hij heeft die dag amper wat te doen. Voor zijn mede-doelman Roy Beukenkamp is dat wel anders. Ook na rust wordt hij nog driemaal gepasseerd. Vennegoor of Hesselink scoort tussen de 67e en 87e minuut een loepzuivere hattrick en mede daardoor behaalt PSV zijn grootste zege op FC Groningen ooit. De teller stokt uiteindelijk bij 8-0. Van de 26 spelers die er die dag in actie komen, voetbalt er anno 2015 nog exact één. Niet de minste bovendien: Arjen Robben. Een maand voor zijn achttiende verjaardag speelt hij 90 minuten met FC Groningen tegen PSV. Een dik half jaar later verdedigt hij het rood en wit van PSV als de club thuis opnieuw wint van de Noorderlingen. Dit keer blijft het bij 1-0.

Arjen Robben dribbelt langs Jan Heintze | © Pics United Arjen Robben dribbelt langs Jan Heintze | © Pics United

Opstelling PSV
Lodewijks; Ooijer, Heintze, Lucius, Nikiforov, Bouma, Bøgelund, Van Bommel, Ramzi, Vennegoor of Hesselink, Rommedahl.

Opstelling FC Groningen
Beukenkamp; Elshot, Florén, Allach, Van Gessel, Hugo, Broerse, Matthijs, Tuhuteru, Drent, Robben.

Bekijk ook