Back in the days: PSV - AZ

PSV speelde 37 keer eerder in competitieverband in het Philips Stadion tegen AZ. Van die 37 ontmoetingen won PSV er 28, eindigde het duel vijf keer onbeslist en won de ploeg uit Alkmaar vier keer. De laatste keer dat AZ won, is alweer ruim acht jaar geleden. Destijds werd het ondanks een prima begin van PSV 2-3. Danny Koevermans was de matchwinnaar.

Koevermans nekt PSV
Op 3 februari 2007 kent PSV een uitstekende start tegen AZ. De ploeg van trainer Ronald Koeman ontketent vanaf het eerste fluitsignaal een storm richting het Alkmaarse doel en ziet zich daar in de 20e minuut voor worden beloond. Op aangeven van Phillip Cocu schiet Jefferson Farfán vanaf de rand van de zestien de 1-0 binnen. Kort na rust komt AZ vanuit het niets op 1-1 via Moussa Dembele. Na een uur spelen komt AZ zelfs op voorsprong als een hoekschop van Julian Jenner direct achter Gomes verdwijnt. Cocu schiet PSV al snel weer op gelijke hoogte, maar uiteindelijk verliest PSV alsnog. In de absolute slotfase volleert Danny Koevermans uit een hoekschop de 2-3 binnen. Het zou niet het laatste doelpunt zijn dat de spits in het Philips Stadion zou maken.

Dubbelslag Bruggink
In de jaren daarvoor was AZ vaker dicht bij een zege in het Philips Stadion. In 2003 bijvoorbeeld, lijken de bezoekers lang op een overwinning af te stevenen. Door doelpunten van Tim de Cler en Ali Elkhattabi leidt AZ met 2-0 bij rust. Ruim twintig voor het einde van de wedstrijd doen de Alkmaarders dat nog steeds. Arnold Bruggink brengt daar met een vrije trap verandering in. Amper twintig seconden nadat hij is ingevallen voor Dennis Rommedahl krult Bruggink op prachtige wijze de 1-2 erin. Tien minuten later mag de invaller opnieuw aanleggen voor een vrije trap en opnieuw verdwijnt de bal achter doelman Theo Zwarthoed. Helaas voor Bruggink en PSV blijft het bij 2-2.

Maher neemt PSV op sleeptouw
Vorig jaar won PSV met 3-0 van AZ. De ploeg van Cocu maakte alle drie de doelpunten voor rust. De 1-0 kwam van de voet van Luciano Narsingh, die een prachtige steekbal van Jetro Willems op waarde schatte en de pass promoveerde tot doelpunt. Daarna werd het de avond van Adam Maher. Eerst tikte de middenvelder een matig verwerkte voorzet van Willems attent binnen, waarna Maher kort voor rust wederom toeslaat. De middenvelder slalomt langs meerdere oud-ploeggenoten en schiet diagonaal de derde en laatste treffer binnen.