Back in the Days: Heracles - PSV in 2005

Back in the Days: Heracles - PSV in 2005
3 min

In aanloop naar ieder duel kijkt PSV.nl terug op een bijzondere ontmoeting uit het verleden met de desbetreffende tegenstander. Zaterdagavond treft PSV Heracles Almelo. Een duel dat voor de elfde jaar achter elkaar plaatsvindt in de Eredivisie. Die reeks begint in 2005 als landskampioen PSV het seizoen opent op het kunstgras van Almelo. De eerste ontmoeting op het hoogste niveau in ruim twintig jaar tijd.

Terugkeer 
Een terugkeer om nooit te vergeten. Dat is het voor Heracles Almelo als er op 13 augustus 2005 na 90 minuten wordt afgefloten. De Heraclieden spelen voor het eerst sinds het seizoen 1985-1986 weer in de Eredivisie. In Almelo zit het stadion dan ook helemaal vol als kampioen PSV op bezoek komt. Het PSV dat enkele maanden daarvoor nog in de halve finale van de UEFA Champions League staat en pas op het laatste moment wordt uitgeschakeld door AC Milan. Datzelfde PSV heeft het ontzettend lastig met de promovendus. Toegegeven, belangrijke spelers als Van Bommel en Park zijn vertrokken, maar met onder meer Cocu, Alex, Gomes en het jonge talent Afellay staat er een meer dan uitstekend team op de kunstgrasmat van Heracles. Bovendien staat ook nog altijd succescoach Guus Hiddink voor de groep.

Phillip Cocu stond tien jaar geleden zelf nog op het veld tegen Heracles Almelo | © Pics United Phillip Cocu stond tien jaar geleden zelf nog op het veld tegen Heracles Almelo | © Pics United

Thijs Sluijter redt punt voor Heracles 
De thuisploeg weert zich echter dapper. PSV creëert wel wat mogelijkheden maar echt grote kansen zijn er in de zomer van 2005 niet te zien. Heracles heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. De ploeg zorgt er met inzet en strijd voor dat het klassenverschil op papier niet tot uiting komt op het veld. Pas in de 84e minuut lijken de gastheren te moeten capituleren. Phillip Cocu is de maker van de 0-1 en eigenlijk is iedereen er zeker van dat PSV daarmee de eerste driepunter van het seizoen binnen haalt. Maar schijn bedriegt, want drie minuten later maakt Thijs Sluijter op ongelooflijke wijze de gelijkmaker. Een voorzet van de Heraclied vliegt zomaar over Gomes het doel in: 1-1. Aanvoerder Cocu baalt zichtbaar. Hij zal ongetwijfeld hopen dat het zaterdagavond vanaf 19.45 uur een stuk beter voor hem en zijn ploeg afloopt.

Opstelling PSV
Gomes, Ooijer (39. Vayrynen), Alex, Bouma, Lee, Lucius, Simons (70. Robert), Cocu, Afellay, Farfán en Vennegoor of Hesselink

Opstelling Heracles Almelo
Pieckenhagen, Wuytens, Hoogma, Jansen, Klavan, De Vries, Maas, Hellings, Höcher (85. Tamerus), Quansah en Sluijter