Arnold Bruggink bewaart bijzondere herinneringen aan Griekse heksenketel

Arnold Bruggink bewaart bijzondere herinneringen aan Griekse heksenketel
4 min
PSV1

Twee keer speelde Arnold Bruggink in Thessaloniki met PSV tegen PAOK. In beide uitduels tegen de Griekse opponent van donderdagavond was de oud-PSV’er trefzeker, maar leerde hij ook wat spelen in een heksenketel inhoudt. Van het ontbreken van toeschouwers kan PSV vanavond profiteren, denkt hij.

Temperamentvol
“Als speler ben je een ervaring rijker als je daar speelt”, vertelt Bruggink, waarmee hij doelt op het felle publiek. Dat Griekse stadions veelvuldig ‘heksenketels’ worden genoemd, kan hij begrijpen. Van de wedstrijden en in het bijzonder zijn doelpunten weet hij niet veel meer, want het is juist het publiek wat hem bijstaat. “Ik weet nog dat ik een hoekschop moest nemen en ik vuurwerk op mijn hand gegooid kreeg”, aldus de voormalig aanvaller van PSV.

Toch was het niet alleen kommer en kwel in het Toumba Stadion. “Als je voorkomt, keert het publiek zich tegen hun eigen ploeg. Dat is mooi om mee te maken.” Wanneer Bruggink een keuze moet maken, is hij toch van mening dat het voor PSV vanavond beter is dat er geen publiek in het stadion zit. “Daar kan PSV voordeel uithalen, door rustiger de wedstrijd te beleven”, geeft hij aan.

Zuid-Europees
Waar PSV volgens Bruggink voor moet waken, is dat de wedstrijd tegen PAOK Saloniki niet op Granada-thuis gaat lijken. Dat ploegen uit Zuid-Europa een ander soort voetbal spelen dan wij gewend zijn in Nederland, is volgens hem wel duidelijk: “Het is allemaal net wat meer theater, net wat meer aanstellen. Daarnaast proberen die teams altijd de scheidsrechter te beïnvloeden.” Voor de ploeg van Roger Schmidt is het dus zaak om zich niet te laten leiden door het spel wat de tegenstander speelt. Tegen Omonia Nicosia bewees de ploeg hun eigen spel tot diep in de slotfase te kunnen uitvoeren, wat uiteindelijk de overwinning opleverde.

Kwaliteit
Bruggink is van mening dat PSV vooral voorin over enorm veel kwaliteit beschikt. “Met die gevaarlijke voorhoedespelers, in combinatie met het niet aanwezig zijn van publiek, is er zeker wat mogelijk voor PSV”, vertelt hij. Hoewel het seizoen wat stroef begon, ziet de voormalig middenvelder dat het team meer en meer op elkaar ingespeeld raakt. “Je merkt dat de ploeg vertrouwen krijgt.” De tweevoudig international geeft aan dat het van belang is dat sleutelspelers als Denzel Dumfries en Cody Gakpo zo snel mogelijk terugkeren in de selectie. De PSV-aanvoerder zit al ruim anderhalve week thuis wegens Corona, terwijl Gakpo al twee weken niet meer met het team heeft getraind.

Buitenwereld
“Voorafgaand aan het seizoen had de buitenwereld torenhoge verwachtingen van PSV”, zegt Bruggink. Hij gaat niet mee in de tendens van de media dat het voetbal nog niet is wat het moet zijn. “Ik denk dat de lat te hoog gelegd is en dat men niet reëel is geweest”, aldus Bruggink. “Het team heeft de juiste modus gevonden en de resultaten zijn goed. Ondertussen groeit PSV naar een goed niveau toe."

PSV anno 2001
Dat was volgens Bruggink ook zo met het PSV uit zijn tijd. De ploeg waar hij deel van uitmaakte beleefde een succesvol UEFA Cup-seizoen, maar werd in de kwartfinale nipt verslagen in een Nederlands onderonsje met Feyenoord. Met een blik naar het verleden denkt Bruggink dat de UEFA Cup ook naar Eindhoven had kunnen gaan. “We waren er als elftal klaar voor. We hadden zo’n leuke groep. Als team waren we al een tijd bijeen en kenden we elkaar van vertegenwoordigende jeugdelftallen.”