ArenAbeul Ramzi kijkt met speciale ogen naar Ajax-PSV

Artikel
ArenAbeul Ramzi kijkt met speciale ogen naar Ajax-PSV

In het seizoen 2000-2001 besliste Adil Ramzi de topper in de ArenA tegen Ajax. Op De Herdgang blikt hij terug op die goal, op al zijn andere treffers in Amsterdam en kijkt hij vooruit naar het treffen van zondag tussen Ajax en PSV.

De lange haren zijn er al een tijdje af, maar de ondeugende, vrolijke en sympathieke uitstraling zal Adil Ramzi nimmer verliezen. De voormalig Marokkaans international en middenvelder van PSV is sinds het seizoen 2016-2017 een bekend gezicht aan de jeugdzijde van De Herdgang. Daar traint hij sindsdien de talenten van PSV. Sinds dit seizoen heeft hij de leiding over PSV onder 16 en daarom kijkt hij niet alleen op basis van het verleden met een speciaal gevoel uit naar Ajax - PSV komende zondag. “In mijn ogen is dit de wedstrijd van het seizoen. Hier kun je dingen voor misschien tachtig of negentig procent beslissen.”

Natuurlijk, het is dan nog niet over, weet Ramzi. “Maar dat je een grote stap kunt zetten is duidelijk. Voor mij is het interessant om te zien hoe PSV gaat spelen. Welke keuze gaat Van Bommel maken? Inzakken, druk zetten? Daar ga ik heel goed op letten. Dat wordt leerzaam”, zegt Ramzi in gesprek met PSV TV-verslaggever Koen Heesakkers.

Als speler beleefde Ramzi zijn moments of fame grotendeels in de ArenA. Toen hij het rood-wit van PSV verdedigde bijvoorbeeld. In het seizoen 2000-2001 zegevierde PSV met 1-0 in Amsterdam dankzij een kopbal van Ramzi, eerder die zomer nog overgekomen van Willem II. “Dat zijn momenten waar je heel je leven lang trots op zal zijn. Het is één van de hoogtepunten in mijn carrière. Je scoort in de ArenA tegen Ajax, de winnende. Met mijn hoofd bovendien. Volgens mij heb ik dat later niet veel vaker gedaan. Met mijn 1 meter 79.”

“Dat doelpunt? Het was een goede aanval. Volgens mij begon-ie bij onze trainer van nu, Mark van Bommel. Via Dennis Rommedahl kwam de bal voor en die voorzet was perfect. Ik timede goed. Een aardig doelpunt.” Ondertussen kijkt de trainer van PSV onder 16 naar de beelden van zijn treffer. “Ja zie je die bal van Van Bommel was precies goed. Ik zie John de Jong hier naar de eerste paal lopen, terwijl ik naar de tweede ging. Gelukkig is John ook niet al te groot, anders had hij de bal nog geraakt.”

Als aanvallende middenvelder van FC Utrecht maakte hij in Amsterdam ooit zelfs een hattrick.  “Ik scoorde daar wel vaker ja. Drie keer met Utrecht, ook heel bijzonder. Als je als speler van Utrecht tegen Ajax scoort, kun je niet meer stuk. Eigenlijk had ik er vier moeten maken die middag, want we kregen ook nog een penalty. John Heitinga, speler van Ajax destijds zei tegen me: neem ‘m, nog niemand heeft hier ooit vier keer tegen Ajax gescoord. Maar Robin Nelisse was de spits en die stond al een tijdje droog. Hij vroeg aan me of hij mocht schieten. Ik heb oké gezegd.”

En zelfs zijn laatste treffer als profvoetballer maakte Ramzi in de ArenA. “1-1 met Roda. Eigenlijk waren we kansloos, maar ja.” Zo mooi als die treffer in het shirt van PSV zal die goal echter nooit voelen. “Ik moet eerlijk zeggen dat als ik die beelden zie ik nog steeds verrast ben hoe hoog ik daar kom. En ook de kracht van de kopbal. Ik was nog redelijk ver weg van de goal maar kon de bal echt snelheid meegeven. Trots, dat is het juiste woord. Dit zijn dingen die je later aan je kinderen laat zien. Niemand kan dit nog van me afpakken.”

Bekijk ook