Alles over tegenstander Rosenborg BK

Alles over tegenstander Rosenborg BK
3 min

Het Noorse Rosenborg BK en PSV ontmoetten elkaar eenmaal eerder in Europa. Dat was bijna vijftien jaar geleden. Alles wat je moet weten over de tegenstander van PSV.

Eerdere ontmoetingen
PSV zat in het Champions League-seizoen 2004-2005 ook bij Rosenborg in de groepsfase. Toentertijd werd twee keer van de Noren gewonnen. Thuis werd het 1-0 door een doelpunt van DaMarcus Beasley en bij de uitwedstrijd won PSV 2-1. De Eindhovense doelpunten kwamen toen van Jefferson Farfán en huidig technisch manager John de Jong. Uiteindelijk overleefde PSV de groepsfase en wist tot de halve finale van de Champions League te komen. t.

Vorm
Rosenborg is de recordkampioen van de Noorse competitie. Afgelopen seizoen werd de club voor de 26e keer kampioen van Noorwegen. Op dit moment loopt het iets minder goed, Rosenborg staat op plaats 4 in de Noorse Eliteserien na 23 speelronden. De club speelde vorige speelronde gelijk tegen SK Brann, het werd 0-0. De eerste wedstrijd van de Noren deze Europa League-groepsfase eindigde in 1-0 verlies van LASK Linz in Oostenrijk. Rosenborg heeft in de laatste 11 wedstrijden in Europa League-groepsfases niet weten te winnen (3 keer gelijkspel en 8 keer verlies).

Europa
De Noorse club is een vaste klant in Europese toernooien. Rosenborg heeft namelijk meer dan 250 wedstrijden over alle Europese toernooien gespeeld. Doorgaans komt de club niet verder dan de kwalificatie, vroege rondes of de groepsfase. Vorig seizoen werd Rosenborg kampioen van Noorwegen en kwam zo in de eerste kwalificatieronde voor de Champions League terecht. Tegen Linfield FC, BATE Borisov en NK Maribor werd gewonnen, maar in de play-offs kwamen de Noren niet voorbij Dinamo Zagreb. Hierdoor moet Rosenborg genoegen nemen met een plaats in de groepsfase van de Europa League.  

Spelers
Bij Rosenborg spelen een aantal mannen om in de gaten te houden dit Europa League-seizoen, een daarvan is Alexander Söderlund. Tijdens de Champions League-kwalificatiereeks was hij met 5 doelpunten in 8 wedstrijden topscorer bij de Noren. Björn Johnsen van Rosenborg is een oude bekende van PSV. Hij is in dienst van AZ maar speelt dit seizoen op huurbasis voor de Noren. In 3 wedstrijden heeft hij 2 keer gescoord voor Rosenborg. Voor Johnsen is PSV geen nieuwe tegenstander. In het seizoen 2017-2018 speelde hij voor ADO Den Haag, toen heeft hij in een 3-3 gelijkspel met PSV 2 keer het net weten te vinden. PSV was op dat moment al kampioen.

Stadion
Rosenborg speelt in het Lerkendalstadion in Trondheim. Dit stadion biedt plaats aan meer dan 21.000 toeschouwers. In Trondheim is het in oktober ‘s avonds gemiddeld 3 graden celcius. PSV moet dus rekening houden met de kou. Het Lerkendalstadion werd voorheen ook gebruikt voor internationale wedstrijden van het Noorse nationale team, maar sinds 1990 hebben zij hier niet meer gespeeld.

De wedstrijd Rosenborg - PSV is om 21.00 uur in het Lerkendalstadion en staat onder leiding van de Turkse scheidsrechter Halil Umut Meler.