Ajax op stoom na overwinning in Klassieker

Artikel
Ajax op stoom na overwinning in Klassieker

Na de overwinning op Feyenoord lijkt Ajax los. De Ajacieden wonnen tegen AZ, N.E.C. Nijmegen en sc Heerenveen met grote cijfers en bereikten de halve finale van de Europa League door Schalke uit te schakelen. Toch biedt dat laatste juist perspectief voor PSV.

Europees
Dit eredivisieseizoen verspeelde Ajax namelijk acht keer punten: zes keer door een gelijkspel en twee keer door een verliespartij. De helft van het puntverlies liep Ajax op in een uitduel na een doordeweekse Europese wedstrijd. Daarbij komt dat clubtopscorer Kasper Dolberg van zijn veertien goals er maar eentje maakte in een uitduel. Dat was wel meteen in de wedstrijd tegen Feyenoord.

Opening
Aanvoerder Davy Klaassen komt juist wel graag buiten Amsterdam. Hij maakte dit seizoen samen met Ricky van Wolfswinkel negen openingstreffers en is daarmee koploper in de Eredivisie. Zeven van die goals maakte hij in uitduels. Opent Klaassen nog één keer de score voor Ajax in een uitduel, pakt hij daarmee een nieuw eredivisierecord.

Plaaggeest Klaassen
PSV is er dus alles aangelegen Klaassen aan banden te leggen, iets wat in de wedstrijd in de ArenA eerder dit seizoen niet lukte. Ook toen maakte Klaassen de openingstreffer, in het duel dat uiteindelijk in 1-1 eindigde.

Assist
Daarnaast is PSV - Ajax het duel van de assistkoningen. Andrés Guardado gaf vijf assists in de drie laatste thuisduels van PSV. Hij staat daarmee nu op tien assists in totaal en heeft nog twee assists nodig om op gelijke hoogte te komen met koploper Hakim Ziyech. Mocht Guardado die koppositie ambiëren, is er geen beter duel dan PSV - Ajax om die ambitie kracht bij te zetten.