Acht feitjes in aanloop naar FC Groningen - PSV

Artikel
Acht feitjes in aanloop naar FC Groningen - PSV

PSV won dit seizoen de eerste negen competitiewedstrijden van het seizoen en in de uitwedstrijd tegen FC Groningen moet de tiende zege op rij een feit worden. Statistiekenbureau Gracenote zocht het een en ander uit over de wedstrijd in het noorden van Nederland.

Koploper tegen hekkensluiter
Bij het ingaan van deze speelronde staat PSV eerste en FC Groningen laatste in de Eredivisie. Deze eeuw won de nummer laatst slechts één keer van de koploper in de Eredivisie: Go Ahead Eagles versloeg Feyenoord met 1-0 in eigen huis op 6 november 2016.

1999
De laatste keer dat PSV als koploper verloor op bezoek bij de nummer laatst in de Eredivisie was bij N.E.C. op 7 november 1999: 2-1. Mark van Bommel speelde toen de hele wedstrijd voor PSV.

Beste van Europa
Voorafgaand aan dit voetbalweekend waren Paris Saint-Germain (37 in 10 duels) en BSC Young Boys (37 in 11 duels) de enige teams in de top-15 competities van Europa die vaker scoorden dan PSV (36 in 9 duels). Het doelsaldo van PSV (+33) is wel het beste van alle teams in die 15 competities (PSG +31).

Gelijkspelletje?
De laatste vier wedstrijden tussen beiden ploegen, die van de seizoenen 2016-– 2017 en 2017 - 2018, eindigden allemaal in een gelijkspel. De laatste keer dat PSV meer dan 4 wedstrijden op rij niet won van een specifieke tegenstander was tussen 2010 en 2013, toen tegen Ajax.

Zes op een rij?
PSV kreeg in zijn laatste vijf eredivisieduels geen enkele goal tegen en kan nu voor het eerst sinds oktober - december 2006 de nul houden in zes eredivisieduels op rij. De club hield toen tien competitiewedstrijden op rij het doel schoon.

Dodelijk uit standaardsituaties
PSV scoorde dit eredivisieseizoen al tien keer uit standaardsituaties en kreeg nog geen enkel tegendoelpunt tegen uit een doodspelmoment.

Record Olsen in zicht
Mark van Bommel kan de tweede trainer worden die zijn eerste tien eredivisieduels wint. Morten Olsen won zijn eerste elf eredivisiewedstrijden als coach van Ajax in 1997 - 1998.

Productie
PSV scoorde dit seizoen al 36 keer, het meest van alle ploegen in de Eredivisie. FC Groningen maakte de minste doelpunten, 5 om precies te zijn. De club scoorde nog geen enkele wedstrijd vaker dan 1 keer.