200 keer Jorrit Hendrix: PSV'er in hart en nieren

Artikel
200 keer Jorrit Hendrix: PSV'er in hart en nieren

Jorrit Hendrix speelde afgelopen zondag tegen Heracles Almelo zijn 200e wedstrijd in het shirt van PSV. De redactie van PSV zet de meest memorabele momenten uit zijn carrière op een rijtje.

De middenvelder is sinds hij als F-je zijn eerste stapjes bij de club zette uitgegroeid tot een PSV-vedette van deze tijd. Als 9-jarig jongetje stroomde hij in bij de jeugdopleiding van club. Hij heeft de hele opleiding doorlopen en is nu een vaste waarde in de A-selectie. In het seizoen 2013-2014 debuteerde hij in PSV 1 onder Phillip Cocu in de 5-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen N.E.C. 

Cruciale doelpunten
Hendrix scoorde de 0-1 bij de uitwedstrijd tegen Vitesse in het seizoen van 2015-2016. PSV werd dit seizoen kampioen met twee punten verschil op Ajax. Achteraf kan de conclusie getrokken worden dat deze goal een grote doorslag in de kampioensstrijd gaf. 

De Limburger staat niet alleen klaar om doorslaggevende doelpunten te maken, ze zijn soms ook van hoge kwaliteit. De openingstreffer bij PSV - Willem II in september 2018 mocht er zijn. De middenvelder volleerde een weggekaatste bal het doel van de Tilburgers in.


Europees succes
Hendrix was ook volop betrokken bij het Europese succes van PSV. In het Champions League-seizoen van 2015-2016 bereikte PSV bijna de kwartfinale van het toernooi. In de succesvolle groepsfase speelde Hendrix elke wedstrijd, inclusief de legendarische 2-1 overwinning op Manchester United. Onze middenvelder hield zich sterk tegen grote namen als Memphis, Wayne Rooney, Bastian Schweinsteiger en Anthony Martial. Het Champions League-seizoen 2018-2019 ging voor PSV minder goed, maar daar heeft Hendrix wel regelmatig in de basis gestaan tegen ploegen als Inter Milan, FC Barcelona en Tottenham Hotspur.

Kampioenschappen
Hendrix is drie keer kampioen geworden met PSV. In de seizoenen 2014-2015, 2015-2016 en 2017-2018. In deze seizoenen was de middenvelder regelmatig basisspeler onder het trainerschap van Phillip Cocu. In de kampioenswedstrijd thuis tegen Ajax, die 3-0 werd gewonnen, speelde Hendrix de volle 90 minuten. Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Onder bondscoach Danny Blind debuteerde Hendrix bij het Nederlands Elftal tijdens een oefenwedstrijd tegen Griekenland in het Philips Stadion. Helaas eindigde dit debuut in een deceptie. Door goals van onder andere aankomend ploeggenoot Kostas Mitroglou liepen de Grieken als winnaar van het veld af.

Favoriete ploeggenoten
Als PSV-jeugdexponent kent Hendrix de ploeg door en door. De ploeggenoot met wie hij het vaakst het veld heeft gedeeld is Jeroen Zoet. De twee hebben samen meer dan 180 wedstrijden gespeeld. Een van die wedstrijden was Hendrix’ enige interland, waar Zoet in de basis speelde. Hendrix wordt voorafgaand aan de wedstrijd tegen Apollon Limassol door PSV in het zonnetje gezet.