Topprestatie PSV O12 op Izmir Cup

Artikel
 Topprestatie PSV O12 op Izmir Cup

PSV O12 vertrok op woensdag 3 april met een selectie van zestien spelers vanuit alle FUNdament locaties naar de Izmir Cup in Turkije. Daar werd van 4 tot en met 7 april met enkele grote Europese gestreden om de toernooiwinst.

Goede start van Izmir Cup
PSV begon op donderdag 4 april met een training op het mooie trainingscomplex van Altinordu FK. Onder de stralende zon werkten zij een goede training af om de dag erna scherp aan het toernooi te beginnen. Op vrijdag 5 april stonden de eerste wedstrijden op het programma. PSV opende de poule met een 5-0 overwinning op het Turkse Akhisar Belediyespor. De volgende wedstrijd was tegen het Engelse Wolverhampton Wanderers en ook deze wedstrijd werd gewonnen, dit keer met 2-0. Na deze wedstrijd was er een pauze van vier tot vijf uur voor de spelers. Terug naar het hotel en voorbereiden op de laatste wedstrijd van de dag. Deze was tegen PAOK, die een gelijk opgaande wedstrijd werd beslist door een corner voor de Grieken die bij de tweede paal werd binnengekopt, 1-0 verlies. De eerste dag werd door PSV O12 afgesloten als meest scorende ploeg van het toernooi.

Tactische bespreking op het veld Tactische bespreking op het veld

Drukke tweede toernooidag
De tweede toernooidag was een zware dag. De eerste wedstrijd was gepland om 09.30 uur en de laatste om 19.00 uur. De eerste werd wederom met overtuigende cijfers gewonnen. Het werd 5-0 tegen het Turkse IBBSK. De tweede wedstrijd was tegen de organiserende ploeg, Altinordu FK hield PSV op een 0-0. Na de lunchpauze speelde O12 tegen FK Rostov uit Rusland, deze wedstrijd eindigde in 1-1. PSV kwam op voorsprong, maar kon deze niet vasthouden. De laatste twee wedstrijden van de dag werden dus belangrijk om door te gaan. De eerste was tegen het Italiaanse Parma Calcio 1913. Deze wedstrijd creëerde PSV weinig kansen, maar gaf het ook niks weg: 0-0. De laatste wedstrijd in de poule werd bepalend voor het verdere verloop van het toernooi. Winst of gelijkspel was genoeg tegen het Franse Montpellier HSC. De ploeg was oppermachtig en domineerde de gehele wedstrijd, eindstand 3-0. De tweede plaats in de poule stond van en dus was PSV O12 zeker van de zestiende finales de dag erna.

Goede knock-outfase
In de zestiende finale was het Belgische Charleroi de tegenstander. in een gelijk opgaande wedstrijd was PSV het meest effectief: 1-0. In de achtste finale was Dinamo Zagreb de tegenstander. Deze ploeg had FC Twente uitgeschakeld in de zestiende finales. Wederom had PSV aan één goal genoeg, twee minuten voor tijd maakte Sami Bouhoudane het enige doelpunt van de wedstrijd. PSV was kwartfinalist en daarmee de enige overgebleven Nederlandse ploeg, nadat ook Ajax en AZ al uitgeschakeld waren. In de kwartfinale kwamen zij een oude bekende tegen, thuisclub Altinordu. In een wedstrijd waarin PSV de beste kansen kreeg werd het toch 0-0. Penalty’s moesten de beslissing brengen. PSV nam deze beter, PSV-keeper Stijn Kuijsten twee penalty’s stopte. Het team begon steeds meer te geloven in een finaleplek, dat was goed terug te zien in de beleving van de spelers. In de halve finale wederom een oude bekende. Parma Calcio 1913 was de tegenstander, zij hadden AC Milan uitgeschakeld in de kwartfinale, we waren dus gewaarschuwd. Vanaf het begin van de wedstrijd zagen we een zeer dominant PSV. Nadat twee grote kansen werden gemist, was het bij de derde keer wel raak. Sami Bouhoudane gaf de bal aan Gino Verhulst die zeer koel afwerkte en PSV op die manier de zo begeerde finaleplek gaf.

De ontlading na de gewonnen strafschoppenserie tegen Altinordu De ontlading na de gewonnen strafschoppenserie tegen Altinordu

 Finale tegen Manchester City
In de finale was Engelse grootmacht Manchester City de tegenstander. Onder toeziend oog van zo’n 3.500 toeschouwers speelde PSV een zeer sterke finale. Er werd niks weggeven en zelf creëerde het drie goede mogelijkheden. Helaas bleven de doelpunten uit en moesten penalty’s de beslissing brengen. In de penaltyreeks werden vier van de vijf penalty’s gemist, ondanks dat onze keeper Stijn Kuijsten drie penalty’s pakte, was dit niet genoeg voor de winst. De teleurstelling bij de spelers was duidelijk zichtbaar. Zij waren zo dicht bij de winst van een van de grootste O12-toernooien van Europa. Maar wat mogen ze ook trots zijn op wat zij gepresteerd hebben. Een tweede plek op een zeer prestigieus toernooi waarbij tal van Europese topploegen als AC Milan, Valencia, Chelsea, FC Porto en FC Zenit achter zich werden gelaten. Naast deze teamprestatie was er ook een individuele prijs voor Sami Bouhoudane. Hij werd, als O11-speler, verkozen tot beste speler van de Izmir Cup.

Sami Bouhoudane werd uitgeroepen tot speler van het toernooi Sami Bouhoudane werd uitgeroepen tot speler van het toernooi

Bekijk ook