Nieuws | Sari van Veenendaal stopt met voetballen

Nieuws | Sari van Veenendaal stopt met voetballen
3 min
Vrouwen

Op 32-jarige leeftijd zet Sari van Veenendaal per direct een punt achter haar indrukwekkende profcarrière. De keepster van PSV en Oranje neemt na veertien jaar op het hoogste niveau afscheid van het voetbal.

Sari van Veenendaal zegt het profvoetbal definitief vaarwel, "Het is voor mij altijd alles of niets geweest. Ik heb elke dag willen winnen en ik ben bevoorrecht dat ik tijdens mijn carrière meerdere prijzen heb mogen winnen. Met het Europees Kampioenschap in 2017 als absoluut hoogtepunt. Ik wil niet meer elke dag op het veld staan en altijd het beste uit mijzelf hoeven halen. Nu is het tijd voor leuke dingen buiten het voetbal. De keuze om te stoppen is mijn eigen keuze en dit is het juiste moment voor mij.”

Indrukwekkende prijzenkast
Van Veenendaal begon haar carrière in 2008 bij FC Utrecht in de Vrouwen Eredivisie. Daarna volgden vijf seizoenen bij FC Twente, waarna ze in 2015 overstapte naar Arsenal in de FA Women’s Super League. Na een ijzersterk WK in 2019 vertrok van Veenendaal naar Atletico Madrid. In 2020 verraste PSV door haar transfervrij terug naar Nederland te halen. De keepster stond twee seizoenen onder de lat bij PSV, waar ze tot vijftig optredens kwam en twee keer een eenjarig contract tekende. Onvergetelijk is de winst van de TOTO KNVB Beker in 2021, de eerste prijs in de historie van PSV Vrouwen, waar ze zich tot uitblinker kroonde door een penalty te stoppen. De Oranje-international won vier landstitels, drie KNVB Bekers, een FA Cup en twee FA WSL Cups tijdens haar loopbaan.  

Imposante carrière
Haar interlandcarrière ging in 2011 van start tijdens haar debuut tegen Zwitserland. Van Veenendaal’s nationale doorbraak volgde tijdens de winst van het EK 2017 in eigen land, waar ze één van de boegbeelden werd van de ‘gouden’ generatie. Op het WK 2019 volgde een zilveren medaille. In dat jaar ontving ze ook tal van individuele onderscheidingen als beste keepster van het toernooi en beste keepster ter wereld. Van Veenendaal kwam tot 91 interlands voor Oranje, waar ze de laatste jaren tevens de captainband droeg. De keepster viel tijdens het eerste EK-duel tegen Zweden geblesseerd uit en miste de rest van het Europese eindtoernooi. Deze wedstrijd blijkt nu haar definitieve afscheid van het profvoetbal.

Sari kijkt echter met een grote glimlach terug, “Ik ben dankbaar voor alle mooie momenten die ik in mijn carrière heb mogen meemaken. Zowel op, als buiten het veld. Ik wil Oranje en PSV bedanken voor de mooie jaren, net als alle andere clubs en mensen die een rol van betekenis hebben gespeeld tijdens mijn carrière. Met tot slot de fans; zij hebben ervoor gezorgd dat mijn voetbalervaringen veel meer waarde hebben gekregen dan dat ik ooit heb durven dromen. Nu is het tijd voor nieuwe dromen."