Vijf vragen aan de nieuwe coach van Jong PSV

Artikel
Vijf vragen aan de nieuwe coach van Jong PSV

Na vijf jaar als trainer in de jeugdopleiding van PSV debuteert Peter Uneken (47) komend seizoen als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Vijf vragen aan de nieuwe coach van Jong PSV.

Waarom past PSV bij Peter Uneken?
“Vanaf het eerste moment dat ik hier kwam, voelde ik me thuis. De warmte, gezelligheid en tegelijkertijd professionaliteit voelen geweldig. Iedereen wil en probeert elkaar te helpen om verder te komen.”

Waarom ben jij de ideale coach voor Jong PSV?
“Of ik de ideale coach ben, weet ik niet. Dat is een vraag die je aan anderen zou moeten stellen. Ik denk wel dat ik er nu klaar voor ben. De afgelopen jaren heb ik van PSV de kans gekregen te groeien. Daardoor heb ik constant stappen kunnen maken. De ambitie om coach in het betaald voetbal te worden groeide ondertussen ook en zowel PSV als ik wilde stappen blijven maken. Op een gegeven moment hebben we naar elkaar toe onze ambities uitgesproken en daar past Jong PSV perfect in.”

Hoe zou jij jezelf als coach omschrijven?
“Als coach moet je van alles iets kunnen. Aanvoelen bij welke speler wat nodig is. De ene keer moet je een speler op een rustige wijze iets uitleggen, een andere keer juist niets zeggen. Dat doe je op gevoel. Daarnaast denk ik dat mensen me zouden omschrijven als een rustige coach. Ik denk na over wat ik doe, bereid me goed voor en ben duidelijk in wat ik wil.”

Als huidig assistent heb je al enige ervaring. Welke uitdagingen liggen er op jouw pad?
“Jong PSV is het moeilijkste team in de opleiding. Een team met een totaal andere dynamiek doordat er soms spelers van het eerste aansluiten en je geregeld met een ander team traint dan speelt. Dat is logisch, want het doel van Jong PSV is om jongens klaar te maken voor PSV 1. Goed management is daarom belangrijk. Tegelijkertijd spelen we betaald voetbal en dat is een totaal andere dimensie dan opleiden. We moeten óók presteren.”

Is het een groot voordeel dat je de afgelopen twee jaar al hebt meegedraaid?
“Het is een voordeel dat ik de jeugdopleiding ken en bekend ben met de manier van werken. De opleiding staat, ik weet wat ik kan verwachten en dat geldt ook voor PSV. De afgelopen jaren heb ik al een bijdrage mogen leveren aan het opleiden van talent. Dat zit ‘m in voetbal en in fysiek en mentaal klaar zijn voor het presteren op betaald voetbalniveau. Daarnaast heb ik veel van Dennis Haar (de huidige trainer van Jong PSV, red.) kunnen leren. Als je langere tijd volgens een bepaalde visie werkt is het verleidelijk om die visie als ideaalbeeld te zien. Dennis heeft me laten zien dat er ook andere manieren zijn. Dat is ontzettend waardevol.”Peter Uneken speelde als voetballer voor Vitesse, FC Emmen, FC Den Bosch en Helmond Sport. Na een carrière van meer dan zestien jaar begon hij op 37-jarige leeftijd aan zijn trainersloopbaan bij FC Den Bosch. Na enkele Bossche jaren ging Uneken bij N.E.C. aan de slag om in 2014 de overstap naar De Herdgang te maken. Daar trainde hij eerst PSV onder 14 en vervolgens twee jaar PSV onder 17. In 2017 nam Uneken als assistent-trainer van Dennis Haar plaats in de staf van Jong PSV.