Ajax AFC JO15-1 logo

Jason van Duiven

Julian Kwaaitaal

O15 uitgeschakeld in beker

Voor de kwartfinale reisde PSV O15 op woensdag af naar Amsterdam. Daar wachtte Ajax als tegenstander. Een ploeg waarvan PSV een paar weken terug in Eindhoven dik verdiend met 4-1 won. Maar Ajax stak in goede vorm, want het won afgelopen zaterdag afgetekend met 6-1 van Feyenoord. Maar bekerwedstrijden zijn wedstrijden op zich. Zou PSV winnend terug naar Brabant af kunnen reizen, en zich plaatsen voor de halve finale waar een andere Noord-Hollandse ploeg (AZ) de tegenstander zou zijn?

Onder zware weeromstandigheden, regen en wind, begon de wedstrijd waarin beide teams de aanval zochten. De eerste mogelijkheid was voor PSV toen in de zesde minuut een vrije trap van Tim van den Heuvel net niet op het hoofd van Jason van Duiven belandde en ook Floris Bos net niet bij de bal kon. Ajax trof bij de eerste de beste kans wel doel toen de spits in de achtste minuut een voorzet binnen tikte. PSV liet zich niet uit het lood staan en vocht zich terug in de wedstrijd. En zag dat in de vijftiende minuut beloont worden toen Jason, nadat hijzelf onderuit gehaald werd, recht voor het doel vanaf zeventien meter een vrije trap in de rechterhoek trapte: 1-1. Nadat Jason even later bijna kon profiteren van prima voorbereidend werk van Onesime Zimuangana was het in de 36e minuut Julian Kwaaitaal die PSV op een terechte voorsprong bracht. Hij anticipeerde het scherpst op een lange bal van Joëll Gill'ard en wrong zich tussen de laatste Ajax verdediger en Ajax doelman om vervolgens de bal knap via binnenkant paal in de verre hoek te trappen: 1-2.

In de tweede helft was de eerste kans voor PSV, maar Elvic Jager zag zijn kopbal over gaan. En ook de tweede kans was voor PSV nadat Tijn Vergeldt prima de bal bij Julian bezorgde die zijn schot net voornaast zag gaan. Nadat Ajax een mogelijkheid onbenut liet, kregen de Amsterdammers in de 54e minuut een penalty. Keeper Tijn Smolenaars zat er nog aan, maar onvoldoende om de 2-2 te voorkomen. Twee minuten later was PSV even niet bij de les en kon een Ajacied tussen twee Eindhovenaren wegdraaien en scoren. Ajax had opnieuw een voorsprong te pakken en PSV moest komen en ruimtes achterin weggeven. Daar profiteerde de thuisploeg optimaal van toen een lange bal van de keeper bij de spits kwam die Tijn omspeelde en de eindstand van 4-2 op het bord bracht.

Helaas kon PSV in de tweede helft als team niet het hoge niveau van de eerste helft vasthouden, en zag zo de kwartfinale als eindstation in de bekercompetitie. Komende zaterdag staat weer een belangrijke wedstrijd op het programma als AZ naar Campus De Herdgang komt.

Tijn Smolenaars; Reda El Meliani (74/ Enzo Geerts), Bram Rovers, Joëll Gill'ard, Floris Bos; Tijn Vergeldt (60/ Arthur Piedfort), Tim van den Heuvel, Jason van Duiven (c); Elvic Jager, Onesime Zimuangana (69/ Semi Bouhoudane), Julian Kwaaitaal.

Gele kaarten: Bram Rovers, Onesime Zimuangana en Floris Bos.