PSV O15 - AFC Amsterdam O15

 1. zaterdag 23 april 00:00

  De Uitslag


 2. Na het teleurstellend verlies afgelopen dinsdag bij Ajax in de halve finale beker (2-1), trad de 015 wederom tegen een Amsterdamse ploeg aan. Ditmaal was AFC de tegenstander. De enige amateurclub tussen alle BVO's. En dat op zich is al zeer knap! Met 26 punten uit 23 wedstrijden staat de Amsterdamsse ploeg op een nette 10e plek en gaat het zich eenvoudig handhaven in de Eredivisie.

  In de allereerste competitiewedstrijd stonden beide teams in Amsterdam tegenover elkaar. PSV won met 1-4 destijds. Eens kijken hoe de elftallen er, met het eind van de competitie in zicht, nu voor staan.

  De eerste kans van de wedstrijd was voor PSV. Na een goede interceptie van Mathijs Bel werd Jayden Braaf aan de linkerkant aan het werk gezet. Zijn voorzet richting de meegelopen Mathijs was echter onzuiver. Waardoor een voorsprong in de 2e minuut in rook opging.

  Drie minuten later was het weer bijna raak. Na een corner van Damian Timan belandde de bal voor de voeten van Mo Ihattaren. Zijn schuiver teisterde echter alleen de paal. In de counter was AFC voor de eerste maal dreigend.

  In de 7e minuut was het niet de paal die een Eindhovense voorsprong in de weg stond, maar de lat. Na een goede aanval schoot Jayden uit een lastige hoek nameljjk op de lat. En weer een minuut later kon de Amsterdamse doelman nog net zijn vingertoppen tegen een inzet van Mo krijgen.

  Zo had PSV al in de eerste 10 minuten op een voorsprong kunnen en moeten staan. Na deze 10 minuten ging het tempo omlaag bij de thuisclub. Te laag om de AFC verdediging te verontrusten. Na een kwartier spelen had het hulp van de goalie nodig om weer gevaarlijk te worden. Op een diepe bal dacht hij er eerder bij te kunnen dan Mo. Maar daar verkeek hij zich op zodat Mo met een hakbal Damian in staat stelde om van zo'n 22 meter het lege doel te zoeken. Helaas vond hij hem niet.

  PSV had veelvuldig balbezit, en ook kansen in de beginfase. Omdat het allemaal net niet was, bleef een treffer uit. AFC kreeg hierdoor steeds meer het gevoel dat er iets te halen viel op De Herdgang. Af en toe kwam het er brutaal uit met de snelle spits.

  Nadat 2 schoten van Mo geen doel troffen, waren de gasten in de 23e minuut ook dichtbij de openingstreffer. Een hoge bal werd slordig uitverdedigd waardoor een AFC-speler kon schieten. Keeper Victor Camps kon gelukkig redding brengen.

  Voor de pauze kreeg PSV nog drie mogelijkheden om met een voorsprong de kleedkamers op te zoeken. En alle 3 waren voor aanvoerder Damian. De eerste was een afstandsschot die de AFC-goalie simpel pakte. De tweede was een lobje over de uitlopende keeper na een goede steekpass van Jochem van Dijk. Deze raakte weliswaar het net, maar slechts de zijkant aan de verkeerde kant....de derde was meteen de grootste: na een goede actie van Jayden kon Damian van een meter of 10 uithalen. Zijn lage bal ging richting rechterhoek, maar met een katachtige reactie kon hij de bal nog tot corner verwerken.

  In de 2e helft kwam PSV alsnog snel op voorsprong. Een corner van Mo kwam bij de 2e paal op het hoofd van Shurandy Sambo. Zijn kopbal ging over de keeper, maar een speler tikte behendig de bal met zijn handen onder de lat vandaan. Penalty voor PSV, rood voor AFC dat dus de wedstrijd ook nog eens met 10 man moest vervolgen.

  De penalty werd feilloos benut door Damian en daarmee leek het eindelijk op rozen te zitten: 1-0 voorsprong en met een man meer.

  Omdat de thuisploeg nog steeds in een te laag tempo speelde, het slordig was met én zonder bal en gewoonweg de vorm vandaag niet had, kon het ook met een overtal AFC niet op zijn rug krijgen. Nadat een vrije trap van Mo in het zijnet belandde, was het AFC die in de 48e minuut uit het niets op 1-1 kwam. Slap verdedigend optreden zorgde ervoor dat een middenvelder net buiten de 16 meter in balbezit kwam. Met een gave trap met zijn linkerbeen schoot hij de bal in de verre bovenhoek. Fraai doelpunt!

  PSV vocht. Niet voor de overwinning helaas, maar tegen zichzelf. Even leek het erop dat het weer op voorsprong kwam toen Beslan Sagov een bal net langs krulde.

  Omdat PSV te weinig afdwong in de 2e helft moest het zelfs opletten voor een eventuele 2e Amsterdamse treffer. Tóch kwam die er wel. Want in de 66e minuut kon de spits met de bal aan de voet opkomen en naar zijn sterke rechterbeen gaan. Met een ouderwetse zwabberbal passeerde hij Victor fraai: 1-2!

  In de voorlaatste minuut kon Jayden de gelijkmaker nog scoren. Hij zocht het doel echter veel te hoog. Hierdoor verloor PSV wederom. Het verloor nu de laatste 3 competitiewedstrijden en ook nog eens een bekerwedstrijd. Geen goede cijfers.

  Opvallend overigens dat PSV tegen beide Amsterdamse ploegen (Ajax en AFC) twee keer weet te winnen in Amsterdam in competitieverband, maar dus ook tweemaal verliest in Eindhoven. Misschien een suggestie om net als Philips ook naar Amsterdam te verhuizen?

  Victor Camps; Lars Koolen (64' Stijn van der Put), Shurandy Sambo, Elgero King, Jochem van Dijk; Mathijs Bel, Dennis Vos (50' Dani Mathieu), Damian Timan (c); Mo Ihattaren (48' Thijs Martens), Jayden Braaf, Beslan Sagov.