PSV O15 - Vitesse O15

 1. zaterdag 20 februari 00:00

  De Uitslag


 2. Drie teams uit de jeugdopleiding van PSV verbleven afgelopen week in Qatar om deel te nemen aan een toernooi. Zo ook de onder-15, die het mini-toernooi middels 2 zeges als eerste eindigde. Een knap resultaat! Zeker omdat het team tot nu toe in 2016 stroef draaide. Dit jaar werd in competitieverband zeer moeizaam van rode lantaarndrager NAC Breda gewonnen. Maar daarna ging het tweemaal mis ( NEC 0-2 en Heerenveen 1-0), waarbij beide duels ook niet gescoord werd.

  Om de rest van de competitie niet in de grauwe middenmoot te moeten bivakkeren, was een overwinning nu zeer welkom.

  De openingsfase was van beide kanten matig. Pas in de 10e minuut was een fatsoenlijke aanval te zien. Deze was van de thuisploeg waar snel combinatievoetbal tussen Mathijs Bel, Dennis Vos en Yorbe Vertessen te zien was. Yorbe kaatste de bal terug op Dennis die in plaats van zelf te schieten weer probeerde Yorbe in stelling te brengen. Helaas mislukte dat zodat de eerste fatsoenlijke aanval niet resulteerde in waar het in voetbal im draait: scoren.

  De eerste helft ontwikkelde zich verder zonder super grote, uitgespeelde kansen. Mo Ihattaren probeerde het tweemaal van afstand. Beide keren ging zijn schot ver naast. Ondanks dat PSV meer balbezit had, kwam het tweemaal erg goed weg. Eerst belandde de bal in de 19e minuut via het been van keeper Jurre Schaafsma op de paal en vervolgens in Jurres handen. En in de 25e kopte een voorhoedespeler van Vitesse de bal op dezelfde paal.

  Tussendoor had ook PSV de score kunnen openen. Nadat Dennis spits Yorbe vrijspeelde, zette laatstgenoemde net een pas te veel waardoor een Arnhemse verdediger een doelpunt kon voorkomen.

  Vlak voor rust was het dan eindelijk raak. Na een knappe aanval, belandde de bal voor de voeten van aanvoerder Damian Timan. Zijn inzet werd nog door een Vitesse speler getoucheerd. De corner die volgde werd heerlijk door Mo aangesneden en vervolgens bijzonder fraai door Mees Kreekels in de verre hoek gekopt: 1-0.

  In de tweede helft ging PSV goed door. Al vanaf de 1e minuut reeg het kans op kans aaneen. Eerst volleerde Yorbe een ingooi van Jochem van Dijk bijna binnen, daarna kon Damian de rebound bijna tot doelpunt promoveren, en dwong Yorbe de keeper wederom tot een knappe redding. Waarna de rebound door Mo werd ingeschoten. Maar helaas was een Vitesse verdediger nog in staat de bal voor de doellijn weg te trappen.

  De druk bleef hoog op de Arnhemse goal en in de 37e minuut scoorde Yorbe dan toch de 2-0 na voorbereidend werk van Shurandy Sambo.

  PSV leek over Vitesse heen te lopen in die fase. Kreeg ook de gelegenheid om op 3-0 te komen, maar Yorbe kwam een teenlengte te kort om een voorzet van Mo binnen te tikken.

  Plotseling stond het echter in de 46e minuut 2-1 toen een afstandsschot in de verre hoek achter Jurre plofde. Vitesse werd heel even de sterkere ploeg en was dichtbij de gelijkmaker toen de spits bij de 1e paal bijna een voorzet binnenliep.

  Een minuut later (49e minuut) was het Beslan Sagov die aan de andere kant wél trefzeker was en de stand naar 3-1 tilde. Een snelle aanval van PSV over de rechterflank via Yorbe leek in eerste instantie bij de meegesprintte Damian terecht te komen, maar eindigde uiteindelijk bij de 2e paal waar de volledig vrijstaande Beslan simpel de bal binnenschoof.

  Weer een minuut later kwamen de Vitesse spits en keeper Jurre Schaafsma hard net elkaar in botsing. Met veel pijn moesten beide spelers het duel staken. Na een snelle warming up nam Victor Camps de honneurs waar onder de Eindhovense lat.

  De eerste keer dat Victor in actie moest komen was na een hilarisch moment. Shurandy probeerde een voorzet weg te werken, maar raakte de bal volledig verkeerd waardoor deze achteruit ging. Victor raapte de bal op, maar de scheidsrechter zag in de mislukte trap als enige een bewuste terugspeelbal. Een indirecte vrije trap dichtbij het doel was het gevolg. Gelukkig werd deze niet in een doelpunt omgezet. Zelfs niet toen deze wegens te vroeg inlopen opnieuw genomen moest worden. Gerechtigheid....

  De eerstvolgende aanval lag de bal wel weer in het netje. Het was een kopie van de 3e treffer: Yorbe op rechts door, balletje breed en Beslan die bij de 2e paal afrondt: 4-1.

  Na 61 minuten spelen liep PSV verder uit. Meg een knap schot zette Yorbe de stand op 5-1. Waarna een centrale verdediger van Vitesse nauwelijks een minuut later de bal ook nog eens langs de eigen keeper in de hoek schoof: 6-1.

  PSV pakte hierdoor eindelijk weer eens een overtuigende overwinning en scoorde er weer lekker op los. Een meer dan terechte overwinning met bij vlagen goed veldspel en een goed collectief. Mogelijk dat Qatar wat dat betreft net op het juiste moment kwam.

  Jurre Schaafsma (51' Victor Camps); Mees Kreekels, Shurandy Sambo, Elgero King (53' Lars Koolen), Jochem van Dijk; Mathijs Bel, Dennis Vos (62' Stijn van der Put), Damian Timan (c); Mo Ihattaren, Yorbe Vertessen, Beslan Sagov (60' Thijs Martens).