3-1
17 december, 00:00
Ajax O15 logo

De allerlaatste competitieronde voor de winterstop stond dit weekend op het programma. Zowel voor PSV 1 als voor de o15 was Ajax de tegenstander en goldt: winnen is aanhaken in de titelstrijd, verliezen is de titelaspiraties (voorlopig) in de koelkast parkeren.

In de competitie van de o15 verspeelde de Amsterdamse gasten vorig weekend pas zijn eerste punten door thuis verrassend met 0-3 te verliezen. Hierdoor zou de 2e competitiehelft bij een hernieuwde nederlaag nog spannend kunnen worden. De stand voor de wedstrijd was nl: Ajax met 33 punten koploper, gedeeld 2e AZ en Feyenoord met 26 punten en 4e PSV met 24 punten. Waarna Sparta en Vitesse volgen met 22 punten.

Na een korte fase van aftasten werd het spel al snel op de wagen gebracht. Want in de 5e minuut kwam Ajax op een 0-1 voorsprong. Een vrije trap aan de zijkant werd kort ingespeeld op een flankspeler die de bal hoog bij de 2e paal voorgaf. De PSV verdediging verzuimde de bal weg te werken waarna die opnieuw voorgegeven werd waar 2 Ajacieden over het hoofd werden gezien waarna het een koud kunstje was voor Ajax om de ban te breken.

PSV keek voor de zoveelste keer deze competitie tegen een snelle achterstand aan. Vaak kon het die in het vervolg van de wedstrijd nog repareren. Zou dat in deze cruciale wedstrijd ook lukken? "Ieder nadeel heb zijn voordeel" was een gevleugelde uitspraak van de grootste Ajacied ooit. En dat klopt ook nu: het voordeel van een snelle achterstand is immers dat je meer tijd hebt om zelf ook tot scoren te komen.....

PSV liet zich door de vroege achterstand niet uit het veld slaan. Het rechtte de rug en gooide zijn ziel en zaligheid in de duels en wedstrijd. Met name uit stilstaande situaties was het regelmatig dreigend. Zeker vanwege de mooie trap van Mohamed Ihattaren die de bal vaak lekker aansneed en zo voor veel dreiging voor het Amsterdamse doel zorgde.

Nadat Kees van Lindert al een keer gevaarlijk was met een kopbal, Jason Pigmans in het doelgebied zijn schot geblokt zag worden en Mohamed randje buitenspel afgefloten werd was het in de 16e minuut raak. Jayden Braaf ontving aan de linkerkant de bal en snelde zijn tegenstander voorbij. Vervolgens ramde hij de bal uit een lastige hoek in de bovenhoek: 1-1!

Nog geen twee minuten later werd het zelfs 2-1. Tijdens het uitverdedigen kreeg een Ajacied in het eigen strafschopgebied de bal op zijn arm. Onverbiddelijk wees de scheidsrechter naar de penaltystip. PSV kreeg een buitenkans op een voorsprong. Maar iedereen kent de verhalen van penalties en PSV. Een combinatie die niet erg gelukkig is over het algemeen. Jayden ontfermde zich over de penalty en schoof beheerst de bal binnen: 2-1.

PSV kreeg vleugels. Letterlijk en figuurlijk. Want met name over de zijkanten kwam het een aantal keer gevaarlijk door. Tot twee keer toe was Mathijs Tielemans dichtbij de derde PSV treffer toen hij in de 21e en 22e minuut in de rebound gevaarlijk was. Zeker bij de 2e kans had er meer ingezeten als hij de bal met links voller had kunnen raken.

Ajax had in die fase misschien iets meer balbezit, maar kwam niet voor het doel van Peter Strijbosch. Alleen in de 23e minuut moest hij handelend optreden toen de Amsterdamse spits na een versnelling ineens voor hem opdook. Door snel uit zijn goal te komen en zich moedig voor de bal te werpen voorkwam Peter verder gevaar. De corner die volgde leverde niks op.

Voor rust kreeg PSV nog twee mogelijkheden om de voorsprong te vergroten. Eerst opende Mohamed prachtig over de hele op Jayden die wederom zijn tegenstander de baas was en teruglegde op de meegesprintte Mo. Zijn directe schot ging net naast en over. En even later waren de rollen omgedraaid: Jayden nam een goed aangesneden corner van Mohamed vol op de slof, maar ook deze inzet ging naast en over.

Onder het genot van het vuurwerk van Lighttown Madness op de achtergrond, zochten beide ploegen de kleedkamers op voor de rust.

Na de hervatting zakte de wedstrijd ietsje weg. Voor de goals gebeurde namelijk niet veel meer. Ajax probeerde wel, maar kon geen vuist maken en creëerde in feite geen kans. PSV kreeg daarentegen wel de ruimte en mogelijkheden om het duel te beslissen.

Zo'n 10 minuten na rust kreeg het kort achter elkaar maar liefst drie mogelijkheden om de 3-1 op het scorebord te zetten. Helaas was de eindpass of de keuze die gemaakt werd niet goed waardoor de kans als sneeuw voor de zon verdween.

Door de 2-1 stand bleef de wedstrijd uitermate spannend en vol emotie. Een echte topper! Die uiteindelijk in de 64e minuut in het voordeel van PSV beslist werd. Na een overtreding net buiten de zestien op Mohamed, liepen de gemoederen bij de gasten hoog op. Tweemaal geel voor commentaar werd gegeven alvorens Mohamed zich achter de bal posteerde en vervolgens de bal hard en hoog in de rechterhoek schoot. Wat een geweldig doelpunt en ook nog op het juiste moment! Wegens mekkeren ontving nóg een Ajacied een gele kaart.

De laatste minuten werd er niet meer gescoord. Wel ontvingen nog twee spelers een gele prent. Kees van Lindert namens PSV en even later ontving de centrale verdediger van Ajax zijn 2e gele kaart zodat hij al vroegtijdig de douches kon opzoeken.

PSV won dus deze topper. Een terechte overwinning die mede door een sterk collectief tot stand kwam. En natuurlijk een paar geweldige doelpunten..... Door de overwinning van PSV en nederlaag van Ajax kroop de top in het klassement een beetje naar elkaar toe en lijkt de titelstrijd na de winterstop weer een beetje open. Hopelijk geldt dit ook voor de zondag als Ajax en PSV het in de Arene tegel elkaar opnemen.

Ik wens iedereen Hele Fijne Kerstdagen, een Goede Jaarwisseling en een Geweldig, Goed, Gigantisch Groots 2017 toe!

Peter Strijbosch; Alberto Puts, Emmanuel Matuta, Joost de Schutter, Ian Maatsen (c); Mathijs Tielemans, Amin Doudah, Kees van Lindert; Mohamed Ihattaren, Jason Pigmans, Jayden Braaf.

Gele kaart: Kees van Lindert