2-1
14 maart, 00:00
Ajax O15 logo

Ajax - PSV stond dit weekend op het programma. Normaliter een topper. Nu een "gedevalueerde" topper tussen 2 ploegen die (vooralsnog?) geen rol spelen in de kampioenspoule. PSV had 7 punten uit 6 wedstrijden. Ajax had er ook 7, maar dan uit 4 wedstrijden.

Beide ploegen verloren vorig weekend. Ajax uit bij koploper Utrecht (4-1), PSV uit bij VVV Venlo (1-0). Om nog een beetje bovenin mee te draaien moest PSV deze wedstrijd winnen.

De beginfase was overduidelijk voor PSV. Met veel diepte in het spel kwam het een aantal keer gevaarlijk door. Met name Yasin Aalillou was aan de linkerkant zijn directe tegenstander de baas in de beginfase. Hij had alleen de pech dat zijn voorzetten net niet bij een medespeler uitkwam.

Ook Sekou Sidibe was al in de 2e minuut dichtbij de openingstreffer, maar zijn schot ging recht op de Ajax doelman af.

In de zesde minuut volgde een goede aanval over meerdere schijven van PSV. Op links stuurde Evert Linthorst de doorgelopen back Bryan van Hove weg. Zijn goede voorzet werd net voor het hoofd van Davy van den Berg weggekopt door de lange centrale verdediger.

Een paar minuten later zette PSV over de rechterflank een goede aanval op. Ditmaal was het de jarige Gregory Kuisch die de achterlijn haalde en een prima voorzet gaf. Helaas kon Yasin Aalillou te weinig kracht achter zijn kopbal zetten waardoor zijn inzet een makkelijke prooi voor de Amsterdamse doelman werd.

Ajax kon hier in de beginfase weinig tegenover stellen. Het was duidelijk PSV dat dicteerde zonder echter 'door te bijten'.

Na een kwartier spelen kwam het duel meer in evenwicht. Ajax had meer balbezit maar kon nauwelijks echte kansen creƫren. Als het een keer gevaarlijk werd, dan kwam het meestal door onoplettendheid in de opbouw aan Eindhovense zijde. Gelukkig kon keeper Lucas Derks dan redding brengen.

Maar na een half uur spelen werd Lucas toch gepasseerd. Een vrije trap belandde bij de 2e paal en werd binnengekopt waarbij Lucas de bal slechts achter de doellijn kon keren.

Vlak voor rust kwam PSV toch nog op gelijke hoogte. Een heel slim en snel genomen vrije trap op eigen helft van Joep Hakkens richting de diepgaande Yasin Aalillou zette laatstgenoemde vrij voor de uitlopende doelman van Ajax. Een prima moment om te stiften, maar Yasin kapte de bal terug en besloot met links te schieten. Nog net voor de doellijn gaf de meegelopen Sekou Sidibe het beslissende tikje. De assistent-scheidsrechter probeerde het doelpunt nog te laten annuleren wegens buitenspel, maar de prima fluitende scheidsrechter oordeelde dat het een geldig doelpunt was.

Een prachtig moment om te scoren vanuit PSV perspectief.

Meteen in de 2e helft kreeg PSV de kans om op voorsprong te komen. Na een prachtige steekbal van Yasin Aalillou kreeg de doorgelopen Evert Linthorst alle tijd om iets goed te doen met de bal. Hij koos voor een kopbal die rakelings naast ging.

Na deze grote kans zakte PSV weg. Het kwam onder druk te staan en had veel moeite om er voetballend uit te komen. Ajax had verreweg het meeste balbezit. Zonder overigens grote kansen te krijgen.

Het was dan ook typerend dat een eigen doelpunt van PSV in de 60e minuut Ajax op voorsprong zette. Een voorzet vanaf de linkerflank van PSV werd jammerlijk genoeg door Koen Oostenbrink achter zijn eigen doelman gewerkt.

PSV probeerde in de slotminuten er nog een gelijkspel uit te halen. En was daar in de allerlaatste minuut nog heel dichtbij. Tijn Daverveld gaf een goede lange bal op Vince Colpaert. Zijn schot in de korte hoek werd echter knap door de Ajax-goalie gekeerd ten koste van een corner.

Zo verloor PSV voor de 2e maal op rij. Gezien de gehele wedstrijd verdiende Ajax de overwinning ook het meest. Over 10 dagen krijgt de Eindhovense ploeg al de kans op revanche. Want dinsdag 24 maart is het PSV - Ajax alweer.

Als de spelers dan de schroom echt van zich af durven te gooien en vol bravoure en lef spelen, dan kan het welhaast niet anders dan dat de 3 punten in Eindhoven blijven.

Lucas Derks; Gregory Kuisch, Abou Kone, Tijn Daverveld, Bryan van Hove (63' Joey Verhoeven); Evert Linthorst, Koen Oostenbrink, Davy van den Berg (50' Vince Colpaert); Sekou Sidibe (c), Joep Hakkens (58' Arne Bens), Yasin Aalillou.