PSV O15 - Ajax O15

 1. zaterdag 12 maart 00:00

  De Uitslag


 2. Dit weekend stond er een belangrijke wedstrijd op het programma: PSV o15 tegen Ajax o15. Voor beide ploegen een belangrijk duel. PSV kon een mooie serie voortzetten na grote overwinningen tegen Vitesse (6-1) en Twente (0-5 voor de beker). Voor Ajax een cruciaal duel omdat het in feite nog de enige uitdager van koploper Feyenoord is. De Amsterdammers staan op een 2e plaats met 40 uit 18. De Rotterdammers staan met 7 punten voorsprong fier aan kop. PSV bivakeert met 30 uit 17 duels op een 4e stek.

  Daarnaast is het een bijzonder duel omdat beide ploegen elkaar later dit seizoen in de halve finale voor de beker nog treffen. Belangen volop dus.

  In oktober won PSV zeer knap in Amsterdam met 1-2 van "de Godenzonen". Zouden de Eindhovenaren er weer in slagen de Amsterdammers te verslagen?

  Na een openingsfase waarin Ajax de bal had en PSV rustig afwachtte, brak het duel in de 9e minuut open. Een geweldige lange pass van verdediger Shurandy Sambo viel precies achter de Amsterdamse defensie waar de diepgaande Dennis Vos prima meenam en de Ajax doelman kansloos liet: 1-0. Een geweldig mooi doelpunt! En wat een opening!

  Een paar minuten later leek Yorbe Vertessen op weg de voorsprong te verdubbelen. Maar op weg naar het doel werd hij onregelmentair gestopt door de laatste man van Ajax. Het bleef voor de Ajacied bij 'slechts' geel. De vrije trap die resteerde werd door Damian Timan rakelings langs geschoten.

  Ondanks dat Ajax veel meer balbezit had dan de thuisploeg, kon het geen gaatje in de Eindhovense defensie vinden. Toch viel na een kwartier spelen de gelijkmaker. Een vrije trap werd voorgegeven en een Ajacied kon redelijk vrij binnenkoppen.

  PSV bleef na deze tegenslag de ploeg met weliswaar minder balbezit, maar wel met de kansen en mogelijkheden. En het kwam in de 18e minuut wederom op voorsprong. Nadat Yorbe wederom ten koste van een gele kaart gestopt kon worden, nam Mohammed Ihattaren de vrije trap. De keeper kon deze nog net uit de korte hoek tikken, maar Mees Kreekels kon de rebound vervolgens onberispelijk binenschieten: 2-1.

  In de 23e minuut leek PSV het duel te beslissen. Het kon middels een lange bal van Mohammed op Damian uitbreken. Damian gaf een perfecte voorzet geven op Yorbe, maar hij stuitte net op een been van de Ajax doelman.

  Nadat PSV nog twee mogelijkheden liet liggen en Ajax ook een keer dreigend was, gingen beide ploegen met een 2-1 stand rusten.

  Na rust was er in de 37e minuut een (naar later bleek) een breekpunt in de wedstrijd. Mathijs Bel stuurde Yorbe weer een keer de diepte in en hij werd binnen de 16 meter onderuit gehaald. Penalty voor PSV en wederom een gele kaart voor een Ajax speler. Aanvoerder Damian ontfermde zich zoals altijd over de pingel. Maar misschien had hij iets teveel naar PSV 1 gekeken, want zijn inzet werd gekeerd. Weg de mogelijke 3-1 voorsprong.

  Uiteindelijk bleek dit het breekpunt te zijn. Waar Ajax drie minuten later een opgelegde kans kreeg op de gelijkmaker, was het in de 42e minuut wel raak. Een Ajacied frommelde zich tussen 3 PSV-ers door en scoorde de gelijkmaker.

  Wederom 3 minuten later counterde Ajax zich na 2-3 nadat PSV te weifelend ingreep op het middenveld. PSV moest dus aan de bak dit keer. En kreeg 20 minuten ook de kans op 3-3. Een prachtige pass van Lars Koolen kwam bij de diepgaande Damian uit. Maar het bleek niet zijn middag te zijn. Ook nu stuitte hij op de keeper.

  Omdat in de 54e minuut een duel aan de zijlijn ontaardde in wat ouderwets duw- en trekwerk, en de scheidsrechter dit beoordeelde als "waar twee ruziën hebben twee schuld" konden beide spelers inrukken en voortijdig de kleedkamers opzoeken.

  Zo ontstond er weliswaar meer ruimte op het veld, maar PSV was niet meer bij machtte om de opgelopen schade te repareren. Sterker nog: in de slotfase liep het tegen nóg een tegentreffer aan toen de linksbuiten van Ajax (bijzonder fraai) de bal in de rechterkruising draaide. Nadat Ajax nog een keer de lat teisterde floot de scheidsrechter af en kon de papiern administratie afgewikkeld worden na het doelpunten- en kaartenfestijn.

  Jurre Schaafsma; Mees Kreekels, Shurandy Sambo, Elgero King, Jochem van Dijk; Mathijs Bel, Dennis Vos, Damian Timan (c); Mo Ihattaren, Yorbe Vertessen, Thijs Martens (43' Lars Koolen).

  Rood: Shurandy Sambo
  Geel: Mees Kreekels