3. Doelpunt

Elvic Jager
  4. Wedstrijdverslag

PSV O15 wint van Ajax

In de kampioenspoule stond voor zowel PSV als Ajax de tweede wedstrijd op het programma. Ajax speelde in de eerste met 1-1 gelijk tegen Vitesse, terwijl de Eindhovenaren met 0-2 zegevierden bij Sparta. Maar deze wedstrijd staat meestal op zichzelf, dus de meeste bespiegelingen vooraf raken kant nog wal.

PSV begon niet afwachtend dit thuisduel en zette Ajax al vroeg vast. Het startte fel en agressief zoals het hoort en verrassend genoeg had Ajax daar geen antwoord op. PSV won overal op het veld de individuele duels en was continu dreigend. Het is dat de eindpass vaak slordig was om uitgespeelde kansen te creëeren, maar het was overduidelijk wie vandaag de betere ploeg was en de overtuiging en de absolute wil had om als winnaar na 2x 40 minuten vam het veld te stappen: PSV. Nadat de thuisploeg een paar mogelijkheden had laten liggen kwam de ploeg van Vincent Heilmann en Joonas Kolkka in de 19e minuut op voorsprong. Een lange bal van achteruiy van Bram Rovers kwam terecht bij Julian Kwaaitaal die de bal leek te verspelen, maar via een correcte schouderduw alsnog de bal veroverde. Om daarna de vrijstaande Jason van Duiven aan te spelen die voor de goal koelbloedig bleef en de 1-0 scoorde. Een paar minuten later kwam PSV bijna op 2-0 nadat een corner van Tim van den Heuvel op het hoofd van Jason kwam die Joëll Gill'ard in stelling bracht. Het harde schot van de verdediger werd echter door de keeper gekeerd. Na een half uur spelen stoomde Joëll op links mee op, maar helaas bereikte zijn voorzet net niet Elvic Jager. Zo bleef de marge één treffer en was de redding in de 33e minuut van Tijn Smolenaars belangrijk. Zeker aangezien PSV door kon en meteen gevaarlijk werd. Wederom was het Bram die met een lange pass de voorwaartsen in stelling bracht. Nu was het Jason die de bal ontving en een afgemeten voorzet op Elvic gaf. Die nam de bal als volley waar een aanname misschien een betere keuze was. Want zijn inzet ging voorlangs. Vlak voor rust stichtte Elvic wederom gevaar, maar nu stuitte hij in de korte hoek op de keeper. Zo gingen beide teams met een 1-0 stand rusten.

Zou PSV het energieke spel van de eerste helft, dat veel kracht kostte, vol kunnen houden in de tweede helft? Dr eerste minuten liet het zien dat dat in ieder geval wel de intentie was. Een schot van Julian ging recht op de keeper, en even later stuurde Emir Bars ter hoogte van de middenlijn eerst zijn tegenstander het bos in maar helaas stuitte ook hij op de keeper met zijn schot. Zo bleef PSV op zoek naar de tweede treffer. Die kwam er ook in de 52e minuut waarbij de Ajax defensie een handje hielp. De doorjagende Onesime Zimuangana pikte net buiten de zestienmeter de bal af van een Amsterdamse verdediger en bracht de 2-0 op het scorebord. Ajax hing in de touwen en PSV wilde doordrukken. Het speelde echter slordig de mogelijkheden uit. En leek de rekening daarvoor te moeten betalen toen de gasten ineens de stand op 2-1 bracht in de 61e minuut. Heel even was PSV op zoek naar hernieuwde krachten en zwijnde toen twee minuten daarna Ajax de onderkant van de lat teisterde. Gelukkig herstelde PSV zich toch snel en nam het heft weer stevig in handen. Een kopbal van Onesime ging over en even later bereikte Tim met een heerlijke voorzet Elvic die krachtig op doel kopte maar tot zijn ontsteltenis zag dat de Ajax goalie de bal nog net uit het doel wist te ranselen. Ook Tijn moest daarna nog een keer redding brengen aan PSV zijde, maar tien minuten voor tijd besliste Elvic dan de wedstrijd. Een pass van Jason werd door hem rond de middenlijn opgepikt en na een lange sprint bleef hij rustig voor de keeper en schoof de bal binnen: 3-1. Onesime dacht daarna na een geweldige individuele actie van Julian de vierde Eindhovense treffer te scoren, maar trof geen doel. Het was uitstel van executie, want vlak voor het eind van de wedstrijd was Onesime er als de kippen bij om een gekeerd schot van Elvic alsnog binnen te schieten en zo de eindstand op 4-1 te brengen.

Zo won de O15 op een prachtige, overtuigende manier de topper. Een meer dan terechte overwinning vandaag, waarin een echt en hecht team op het veld stond dat vanaf het eerste fluitsignaal van de prima scheidsrechter met het mes tussen de tanden Ajax bestreed. Nu zaak om deze speelwijze en de energie die in de wedstrijd gegooid werd, iedere wedstrijd op te brengen. Dan wachten mooie tijden....

Tijn Smolenaars; Reda El Meliani (63/ Arthur Piedfort), Bram Rovers, Joëll Gill'ard (71/ Floris Bos), Renzo Tytens; Tijn Vergeldt (62/ Enzo Geerts), Tim van den Heuvel, Jason van Duiven (c); Elvic Jager, Julian Kwaaitaal, Emir Bars (49/ Onesime Zimuangana).

Gele kaart: Jason van Duiven, Tim van den Heuvel