Feyenoord O15 - PSV O15

 1. zaterdag 7 november 00:00

  De Uitslag


 2. De topper tussen de nummers 1 en 2 stond dit weekend op het programma! Feyenoord ontving als koploper de nr 2 PSV. Omdat de Rotterdammers vorige week een 0-1 achterstand thuis tegen Ajax in de slotfase omboog in 2-1, startte het als koploper het duel. Ook PSV had een goede generale achter de rug door in de vorige speelronde Willem II met een kansloze 8-0 nederlaag naar huis te sturen.

  Het gat tussen beide titelpretedenten was voor de wedstrijd 2 punten. PSV verloor in Gelderland van zowel NEC als Vitesse. Feyenoord verloor ook al zijn punten in uitduels: 1-1 bij Fc Utrecht en 2-2 bij Willem II. Afwachten en benieuwd hoe deze topper zou verlopen.

  Op een vet, glad veld begonnen beide teams rommelig aan de wedstrijd. Desondanks kwam de thuisploeg in de 6e minuut op voorsprong. Na een frommelsituatie kwam de bal plotseling voor de voeten van de rechtsbuiten die zich niet bedacht en ineens de bal in de verre hoek schoot.

  PSV had het even lastig maar kreeg in de 10e minuut toch al de kans op de gelijkmaker. Spits Yorbe Vertessen zette aanvoerder Damian Timan vrij voor de goal, maar hij stuitte helaas op het uitgestoken been van de keeper. Toch begon er iets te leven na dit moment. Het team kreeg het gevoel dat er iets te halen was op Varkenoord.

  Naar mate de eerste helft vorderde werd PSV de bovenliggende ploeg. Feyenoord probeerde via oportunistisch spel gevaarlijk te worden. PSV probeerde het met combinatiespel vanuit het middenveld. En creëerde ook wat mogelijkheden.

  In de 15e minuut nam Mo Ihattaren snel een vrije trap op Damian die hard voorgaf. Maar zag dat niemand zijn voet tegen de bal kon zetten. Tien minuten later belandde een vrije trap van Mo op het dak van het doel.

  Een minuut daarop kreeg PSV een grote kans. Mo stuurde Yorbe de hoek in en zijn voorzet kwam op het hoofd van Damian terecht die jammer genoeg te weinig richting aan de bal mee kon geven. Althans: de goede richting...

  In de 28e minuut werd PSV dan toch beloond voor zijn goede spel. Nadat Mo met een goede individuele actie de Feyenoord keeper tot actie dwong, mocht Damian een corner nemen. Deze belandde bij de 2e paal en kwam weer terug voor de goal waar het voor Mathijs Bel een koud kunstje was om de bal tegen het net te trappen: 1-1.

  PSV had op dat moment Feyenoord "tegen de touwen hangen" om in bokstermen te spreken. En kreeg ook kansen om de knock-out uit te delen. Dit deed echter een Feyenoord speler letterlijk toen hij linksback Jochem van Dijk met een slag tegen de grond werkte. Een opstootje volgde, waarbij beide spelers geel ontvingen. Daar waar rood voor één speler meer op zijn plaats was geweest. De scheidsrechter had de slag echter niet zelf kunnen waarnemen en daar zwijnde Feyenoord.

  Vlak voor rust kwam PSV bijna op 1-2 toen vleugelspeler Beslan Sagov een bal net over de Rotterdamse goal krulde. Omdat een goal van Dennis Vos ook nog (terecht) afgekeurd werd wegens buitenspel, gingen beide teams met een 1-1 stand rusten.

  In de tweede helft gebeurde er in eerste instantie weinig spectaculair voor de goals. PSV vergat te voetballen en liet zich steeds meer en meer meevoeren in het Feyenoord spel. Daardoor ontstond een matige wedstrijd die wel spannend bleef.

  Feyenoord deelde af en toe wat speldeprikjes uit. En ook PSV kreeg wat kansjes. Met name uit stilstaande situaties. Zo liep Mees Kreekels bijna een corner van Damian binnen, maar ging zijn inzet net naast. En speelde Beslan in de 16 meter net de bal op het laatste moment te ver voor zich uit zodat de doelman verder gevaar in kon perken.

  Halverwege de 2e helft kreeg Feyenoord uit het niets een grote kans. Maar snel uitkomen van keeper Jurre Schaafsma voorkwam een nieuwe Rotterdamse voorsprong.

  Daarna was PSV tweemaal gevaarlijk. Yorbe kon te weinig venijn in een schot leggen. En met nog een kwartier te spelen liep Damian bijna tegen een goed genomen vrije trap van Mo aan. Als hij de bal had kunnen raken was het geheid een dielpunt. Nu ging de indraaiende vrije trap net naast.

  In de 62e minuut kwam Feyenoord ineens toh weer op voorsprong. De linksbuiten ontving de bal en krulde na een actie de bal in de verre bovenhoek: 2-1. PSV moest risico's nemen en had alle geluk dat de scheidsrechter een minuut later geen penalty gaf aan Feyenoord na een overtreding binnen de beruchte lijnen.

  Nadat Feyenoord in de slotminuten nog een kans liet liggen, kreeg Yorbe in de laatste minuut nog een kans toen hij snel uit moest halen maar ook nu onvoldoende vaart en richting mee kon geven om de Rotterdamse doelman te verrassen. In de daarop volgende tegenaanval counterde Feyenoord naar 3-1 waardoor het over en sluiten was voor PSV.

  PSV verloor de topper dus. En deed zichzelf te kort door niet minimaal één punt mee te nemen uit Rotterdam. Als het in de 2e helft was blijven voetballen vanuit de eigen kracht, was er zelfs meer mogelijk geweest dan 1 punt. Volgende week krijgt het team al meteen kans op revanche. Want dan komt Feyenoord op bezoek als beide ploegen elkaar treffen in de 1/8e finale voor de beker.


  Jurre Schaafsma; Mees Kreekels (62' Lars Koolen), Shurandy Sambo, Elgero King, Jochem van Dijk (45' Thijs Martens); Mathijs Bel, Dennis Vos, Damian Timan (c); Mohamed Ihattaren, Yorbe Vertessen, Beslan Sagov (50' Dani Mathieu).

  Gele kaarten: Jochem van Dijk en Damian Timan