AZ Alkmaar O15 - PSV O15

 1. zaterdag 5 december 00:00

  De Uitslag


 2. Na het teleurstellende gelijkspel vorige week tegen laagvlieger Volendam (1-1), mocht de ploeg van trainer Edwin de Wijs het op de verjaardag van Sinterklaas wederom opnemen tegen een ploeg uit Noord-Holland: AZ.

  Er kon gesproken worden van een heuse topper. Beide ploegen volgen weliswaar op enige afstand van koploper Feyenoord (26 uit 10), maar hier was sprake van de wedstrijd tussen de nummers 2 (PSV met 22 uit 11) en 6 (AZ met 19 uit 10). Zaak voor beide teams om vandaag de volle 3 punten te pakken om een beetje in het spoor van de Rotterdammers te blijven.

  Met windkracht 6 over de breedte van het veld zou het lastig voetballen worden vandaag. Benieuwd wie het beste met die omstandigheid om zou gaan. AZ begon in ieder geval 'stormachtig' waar het in de eerste minuten meteen al tweemaal dreigend was.

  In de 10e minuut kreeg PSV zijn eerste kans van de middag. Middenvelder Mo Ihattaren zette met een fraaie pass de weer teruggekeerde spits Yorbe Vertessen vrij. Zijn uithaal in de korte hoek werd echter door de Alkmaarse doelman gekeerd.

  Een paar minuten later waren beiden weer verantwoordelijk voor Eindhovens gevaar. Maar gescoord werd er niet. Nadat ook AZ twee kansjes liet liggen kreeg Mo in de 20e minuut de kans op de openingstreffer. Damian Timan stuurde op rechts Yorbe weg. Hij liep prima de 16 meter in en legde de bal breed op Mo die met een geplaatste bal dacht te scoren. Helaas kwam de bal net tegen een Alkmaars been waardoor de Eindhovense voorsprong voorkomen werd.

  In de 28e minuut kwam PSV dan toch op voorsprong. Yorbe ontving de bal van Beslan Sagov en had een goede individuele actie in huis. Ter hoogte van de achterlijn haalde hij hard uit waarna de bal snoeihard en hoog in het doel plofde: 0-1!

  Vlak voor rust was Yorbe nog een keer dichtbij een tweede treffer toen hij de bal van Jochem van Dijk ontving, knap wegdraaide van zijn tegenstander en goed uithaalde. Ditmaal trof hij geen doel helaas waardoor met een 0-1 voorsprong de lange wandeling naar de warme kleedkamer kon beginnen.

  In de tweede helft was het spel iets rommeliger. Desondanks kreeg PSV ook nu een aantal grote mogelijkheden om de 0-1 voorsprong uit te breiden. In de 41e minuut werd Beslan door Damian op rechts weggestuurd. Vrij voor de goal had hij de 0-2 op zijn schoen maar hij schoot iets te gehaast en met te weinig kracht om de AZ-goalie te passeren.

  Drie minuten lag de bal ineens aan de andere kant in het net toen niemand de AZ aanvoerder een strobreed in de weg legde en hij zo maar een half veld kon oversteken en de gelijkmaker kon binnenschuiven.

  Met een gelijkspel schoten beide teams niets op. En er ontstond zo een open wedstrijd waarbij PSV nog een drietal kansen kregen om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

  In de 50e minuut kon Fode Fofana vanaf de linkerkant met rechts de bal binnenkrullen, maar zijn inzet belandde precies in de handen van de AZ sluitpost.

  Tien minuten later speelde Mo zich knap vrij in het strafschopgebied en punterde de bal op doel. Maar ook nu precies weer op de keeper van AZ.

  In de 62e minuut kreeg de thuisploeg ook een grote kans om op voorsprong te komen. Maar gelukkig voor PSV stond het vizier niet op scherp. Waarna een minuut later de laatste kans weer voor PSV was. Fode speelde Mo aan die vanaf de 16 meterlijn vrij kon uithalen maar zijn schot in de korte hoek nog net door de keeper gekeerd zag worden.

  Zo ging de wind op het Sinterklaas feest,
  Echt te keer als een waar beest.
  Het spel van PSV was best OK,
  Maar toch namen ze niet de 3 punten mee.
  Door voor de goal te falen,
  Kunnen ze nu alleen maar balen.
  Hoewel Sint ze meer had gegund,
  Moeten ze nu genoegen nemen met één punt.
  Feyenoord loopt nu in de stand verder uit,
  Want zij haalden in Breda wel de volle buit.

  Jurre Schaafsma; Shurandy Sambo, Mees Kreekels, Dennis Vos (8' Lars Koolen), Jochem van Dijk; Mathijs Bel, Mo Ihattaren, Damian Timan (c); Beslan Sagov, Yorbe Vertessen (40' Dani Mathieu), Fode Fofane (65' Stijn van der Put).