AFC Amsterdam O15 - PSV O15

 1. zaterdag 5 september 00:00

  De Uitslag


 2. Met slechts twee wedstrijden in de benen, startte de o15 van PSV dit weekend aan zijn competitie. De eerste wedstrijd was vriendachappelijk (1-2 verlies tegen Fc Twente). Vorige week werd Sparta in een bekerwedstrijd na penalties verslagen (2-2 eindstand waarna PSV met 6-5 de strafschoppenserie won).

  Nog geen overwinning dus dit voetbaljaargang voor het team van trainers van Edwin de Wijs en Eric Addo. Mogelijk dat daar in Amsterdam verandering in zou komen... Daar troffen we niet Ajax maar AFC dat zich afgelopen jaar knap wist te plaatsen voor de Eredivisie o15.

  PSV startte prima en kreeg in de 2e minuut al een grote kans toen spits Yorbe Vertessen door aanvoerder Damian Timan weggestuurd werd. Helaas voor de Eindhovense spits stuitte hij op de AFC-goalie. Een minuut later was Damian zelf dichtbij de openingstreffer. Een prima, sterk begin van PSV.

  Het was echter AFC die al in de 4e minuut brutaal de voorsprong nam. Een verre trap van achteruit werd niet helaal goed ingeschat door de PSV defensie waardoor de snelle spits richting Eindhovens doel kon gaan. Zijn zwabberbal werd door keeper Jurre Schaafsma nog gekeerd, maar in de rebound kon een meegelopen speler alsnog de 1-0 binnen tikken.

  PSV kreeg dus al snel een domper te verwerken. En AFC kon legitiem naar achteren plooien waarbij het een grote muur rondom de eigen 16 meter lijn optrok. Lastig om daar doorheen te voetballen.

  Toch lukte het PSV om een aantal kansen bij elkaar te voetballen. Mede door goed positiespel en hoge balcirculatie werd het steeds dreigend. En was het wachten op de gelijkmaker.

  Die kwam uiteindelijk pas in de 31e minuut toen Damian aan de linkerzijde een vrije trap mocht nemen. En deze panklaar op het hoofd van Shurandy Sambo legde die hard de gelijkmaker binnenknikte.

  Vlak voor rust was een kopie van de situatie bijna verantwoordelijk voor dat PSV met een voorsprong ging rusten. Helaas trof Shurandy nu de onderkant van de lat. Beide ploegen gingen derhalve met een gelijkenstand de kleedkamers opzoeken.

  Na rust was het de thuisploeg die iets brutaler was dan voor rust. En bijna nam het in de 38e voor een tweede maal een voorsprong toen een kopbal na een corner overging. PSV herstelde zich echter en ondanks dat het minder dominant was dan in de eerste helft, was het duidelijk de betere ploeg.

  Terecht kwam het in de 48e minuut op voorsprong. Linksachter Jochem van Dijk stuurde Yorbe de diepte in en ditmaal was Yorbe rustig en schoof de bal in de rechterhoek: 1-2.

  Vlak na de voorsprong had PSV de pech dat een inzet van Mees Kreekels uit de doelmond gehaald werd. Anders was de wedstrijd beslist. Nadat Mathijs Bel een prachtig, strakke vrije trap van Mo Ihattaren net overkopte, kwam PSV in de 60e minuut goed weg.

  Een vrije trap van de aanvoerder van AFC zeilde maar net over het doel van Jurre. Een minuut later mocht de spits opnieuw een spelhervatting nemen. Het was echter een aftrap. Want PSV had het net weer gevonden. Yorbe ging op rechts goed door en gaf voor op de ingevallen Beslan Sagov die technisch knap de 1-3 binnen kopte en daarmee het duel definitief in het slot gooide.

  Vlak voor tijd viel zelfs de 1-4. In plaats van zelf te scoren gunde Mo zijn collega Yorbe zijn 2e treffer. Waarna AFC in de laatste minuut nog dichtbij een treffer was toen het een vrije trap hard tegen de lat schoot.

  Een prima, ruime en terechte overwinning van PSV. Waarin het met name in de eerste helft prima voetbal liet zien. En zich niet van de kaart liet brengen door een snelle tegentreffer.


  Jurre Schaafsma; Mees Kreekels, Shurandy Sambo, Dennis Vos, Jochem van Dijk; Mathijs Bel, Stijn van der Put (47' Dani Mathieu), Damian Timan (c); Mo Ihataren, Yorbe Vertessen, Thijs Martens (57' Beslan Sagov).